Helyi közélet

2015.11.26. 10:45

Elítélték a polgármestert ő mégis bejár dolgozni

Kisléta - A törvény szerint a polgármesternek január 26-án megszűnt a tisztsége – azóta is bejárt dolgozni.

Kisléta - A törvény szerint a polgármesternek január 26-án megszűnt a tisztsége – azóta is bejárt dolgozni.

Az egyik országos napilap online felületén hétfő délelőtt jelent meg egy cikk arról, hogy Kisléta polgármesterét, Madácsi Imrét az idén januárban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, s bár a 2011-es önkormányzati törvény szerint a tisztsége azon a napon megszűnt, amikor az ítélete jogerőre emelkedett, azóta is polgármesterként tevékenykedik – azaz több mint tíz hónapja vezeti a települést úgy, hogy már nem tehetné.

A Debreceni Ítélőtábla arról tájékoztatta a lapot, hogy a büntetőügy vádlottjai megváltozott munkaképességű dolgozók látszólagos foglalkoztatásával jogosulatlanul igényeltek állami támogatást. (Az ügynek három vádlottja volt, Madácsi Imre másodrendű vádlottként állt a bíróság elé.)

Méltatlanság

Tájékoztatást kértünk az ügyben a Nyíregyházi Törvényszéktől. Dr. Toma Attila sajtószóvivőtől megtudtuk: a törvényszék 2014. június 3-án M. I. másodrendű vádlottat kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év köz­ügyektől eltiltás mellékbüntetésre, valamint 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A Debreceni Ítélőtábla az idén január 26-án a börtönbüntetést 1 évre enyhítette, a közügyektől eltiltást, valamint a pénzbüntetés alkalmazását mellőzte, a börtönbüntetés végrehajtását pedig 2 évre felfüggesztette. Az ítélet aznap jogerőre emelkedett.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal nemperes eljárásban kérte a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól annak a képviselő-testületi határozatnak a pótlását, mely a polgármester méltatlanságát mondta volna ki. A helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény 69. paragrafusa értelmében a polgármesteri tisztség a méltatlanság megállapításával megszűnik. A munkaügyi bíróság az ügyben november 24-én tartott meghallgatást, ám azon a volt polgármester nem jelent meg. A bíróság döntése ezen a héten várható – mondta dr. Toma Attila.

Eljárást kezdeményeztek

Kíváncsiak voltunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal álláspontjára is. Kozma Péter megyei kormánymegbízott arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megyei kormányhivatal bírósági eljárást kezdeményezett Madácsi Imre, Kisléta polgármestere ellen. Hozzátette: a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt az eljárás folyamatban van.

KM


Nem találtuk a hivatalban

Lapunk több alkalommal is kereste Madácsi Imrét az elmúlt napokban, de az ígéretek ellenére visszahívás nem érkezett. Szerdán személyesen kopogtattunk be a polgármesteri hivatal ajtaján. A titkárságon elmondták: aznap még nem látták a felettesüket. Úgy tudni, a belső hívásokat sem fogadta, feltehetően nem is tartózkodott a településen. A hivatali tájékoztató szerint Madácsi Imre csütörtökön fogadóórát tart a hivatalban 9-től 14 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában