Helyi közélet

2015.12.07. 09:59

Megnyílik a tiszadobi kastély a látogatók előtt

Tiszadob - Hétfőn délelőtt 10 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt a tiszadobi Andrássy kastély – számolt be a Tiszai Kaland Turisztikai Információs iroda honlapján megjelent hírre hivatkozva a <a href="http://tion.hu/news/2408/hetfon-megnyitja-kapuit-a-tiszadobi-andrassy-kastely" target="_blank">tion.hu</a>.

Tiszadob - Hétfőn délelőtt 10 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt a tiszadobi Andrássy kastély – számolt be a Tiszai Kaland Turisztikai Információs iroda honlapján megjelent hírre hivatkozva a tion.hu.

A hírt dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője jelentette be pénteken este egy civil szervezetek számára rendezett konferencián Tiszavasváriban.

A térség és a megye szempontjából kiemelten fontos turisztikai attrakció az után ébred fel „Csipkerózsika-álmából”, hogy a napokban az Országgyűlés plenáris ülésén Tukacs István MSZP-s képviselő kérdést intézett a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Lázár János elmondta: kezdeményezte, hogy az intézményt vegye át a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, és hogy azonnal nyissák meg. Úgy tudjuk, hogy Vinnai Győző, dr. Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal hivatalvezetője és Bán György polgármester pénteken meglátogatták a kastélyt, ahol tájékozódtak a helyszínen folyó munkáról.

Rendkívüli hétfői nyitva tartás

A régi fényében pompázó épület a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ üzemeltetésében rendkívüli nyitva tartással, december 7-én, hétfőn újra kitárja kapuit a látogatók előtt. Az Andrássy-kastély helyreállítása hosszú éveken át zajlott, Magyarország egyik legnagyobb volumenű kastély rekonstrukciójaként.

A kastély szépségét fokozza csodálatos környezete, a folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők sokszínűsége. Parkját északról 500 hektáros, ősfás gazdasági erdő határolja. A kastély parkja nyolc hektár alapterületű. Egyedülálló nevezetessége a tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral. Valaha a kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új – mára leromlott állapotú- épület foglalta el az egykori romantikus park helyét.

A kastély és parkja december 7-től folyamatosan látogatható, keddtől vasárnapig 10-16 óra között.


Tiszadob - A gyermekváros egykori lakói örömmel vállalnák a tiszadobi kastély működtetését. tovább »

Tiszadob - Hiába újították fel több mint kétmilliárd forintból, az Andrássy-kastély továbbra is Csipkerózsika-álmot alszik. tovább »

Tiszadob - Ülünk az Andrássy-kastély földszinti szalonjában, hallgatjuk a felújítás részleteit és azon gondolkodunk, vajon miről tudnának beszámolni a bennünket körülvevő falak. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában