Helyi közélet

2016.01.27. 09:25

Díjazzák az ingyenes utazást

Nyíregyháza - A megyei nyugdíjasok sem fogadták ujjongva az ingyenes utazási jogosítványuk eltörlésének ötletért. Sőt!

Nyíregyháza - A megyei nyugdíjasok sem fogadták ujjongva az ingyenes utazási jogosítványuk eltörlésének ötletért. Sőt!

Bár Budapest főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak a javaslatát, miszerint érdemes lenne újragondolni a 65 év felettiek ingyenes tömegközlekedésének kérdését, szinte azonnal elvetette a kormány, futótűzként terjedt el a felvetés, komoly indulatokat szült, és máig közbeszéd tárgya a szerzett jogukat féltó idősek körében, szerte az országban.

Nagy kiadást jelent

A Központi Statisztikai Hivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozó, 2015-ös adatsorát látva aligha csodálkozhatunk azon, hogy régiónkban is szívükhöz kaptak a nagy- és dédszülők, hiszen több mint 82 ezer nyugdíjas él halmozottan hátrányos helyzetű megyénkben, átlagosan 87 ezer forintból.

– A szabolcsi időseket különösen fájdalmasan érintené, ha egy újabb bőrt akarnának lehúzni róluk, hiszen így is alig tudják beosztani azt a keveset, amit kapnak – adott hangot véleményének a nyíregyházi Bráz Katalin, majd elárulta: az Alvégesi Tánc­csoport, amelynek ő is tagja, gyakran kap szereplési felkérést különféle rendezvényekre, versenyekre, ki mit tud-okra. Azt, hogy elfogadják-e a város- és megyehatáron átnyúló meghívásokat, nemritkán a költségvetés állása dönti el.

– A megyeszékhelytől 125 kilométerre található Bogácsra például úgy tudtunk eljutni, hogy a tánccsoport 65 év alatti „fiataljai” autóba ültek, a többiek pedig vonatra, buszra szálltak. A kötelező pótjegyek nem kerültek sokba, a teljes vagy félárú oda-visszaút azonban már nagy kiadást jelentett volna számunkra.

– „Üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni.” Nos, ebben teljes mértékben igazat adok a fővárosvezetőnek. Ahogy hozzávalók nélkül sem lehet főzni – teszem hozzá háziasszonyként. Örömmel nyugtáztam, annyi sütnivalója szerencsére van a kormánynak, hogy nem a diák-, nyugdíjas- és rokkantkedvezmények megnyirbálásában látja a megoldás kulcsát – tette hozzá Bráz Katalin.

Gyakran orvoshoz „kirándulnak”

A 69 esztendős Kiss Mátyásné elnöki pozíciót tölt be a Kistelekiszőlői Nyugdíjas Klubban. Napi kapcsolatban van kor- és klubtársaival, akik egytől egyig úgy vélték, igazságtalan és megterhelő lenne, ha megfosztanák őket a díjmentes utazás lehetőségétől.

– Sokak előtt 65 éves kor után nyílik ki a világ: kulturális eseményeken vesznek részt, unokáznak vagy éppen tesznek egy kirándulást a fővárosba, hogy megismerkedjenek Budapest szépségeivel. Ugyanakkor tény, hogy a mi korosztályunk már gyakrabban fordul meg orvosnál, patikában, kezelésekre jár be vidékről Nyíregyházára vagy éppen Debrecenbe. Az ingyenes utazási lehetőség nélkül mindez problémát jelentene.

A felvetést, hogy csak a magas nyugdíjat kapó idősek fizessenek, nem tartja kivitelezhetőnek és kifizetődőnek, miként a minden 65 év felettire vonatkozó, 10–20 százalékos önrészfizetési kötelezettséget sem. – Sokba kerülne, és keveset hozna a konyhára a rendszer kialakítása és fenntartása – mutatott rá az elnök asszony.

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában