Helyi közélet

2016.01.03. 17:03

Szobát díszít a vad trófeája

Tiszadob - A vendég vadász előre jelzi, milyen bikát is szeretne elejteni.

Tiszadob - A vendég vadász előre jelzi, milyen bikát is szeretne elejteni.

Jó évet zárt 2015-ben a tiszadobi Táncsics Vadásztársaság. A dámbarcogás idején – októberben – 19 bikát lőttek ki a bérvadászok, s a trófeák közül 14 érmes lett. A pontok alapján 4 trófea büszkélkedhet aranyéremmel, ezüstérmet 6 trófea szerzett, míg 4 trófea bronz minősítést kapott a bírálaton. A legnagyobb súlyú trófea 4,75 kg volt.

Szlovákok, németek, dánok

– Külföldi és hazai bérvadászok egyaránt felkeresték a vadászterületünket – mondta el érdeklődésünkre a helyi vadásztársaság vadászmestere, Likai Zoltán.

– Jöttek hozzánk szlovák vadászok, a németek már visszatérő vendégeknek számítanak, míg a dán vadászok először jártak nálunk az egyik vadászatokat szervező iroda révén. A vadászok az elejtett vad trófeáját fizetik ki, azt viszik haza, az díszíti a szobájuk falát, illetve az emlékezteti őket a vadászat nagyszerű élményére, a húst pedig egy vadfeldolgozó cég számára értékesítjük.

Óhatatlanul is felvetődik a kérdés, hogy mi alapján lövik ki a bikákat. Tudatos tervezés előzi meg a vadászatot, vagy ami éppen felbukkan, arra lő a vendég? Először is a vendég jelzi, milyen bikát szeretne elejteni, mennyi pénzt szán rá – válaszolta a szakember.

– Mi ezeknek az igényeknek megfelelő bikára visszük a vendéget. Jól ismerjük a területünkön élő bikákat, hiszen a vadászatot megelőző hetekben pontosan felmérjük, melyik állatot hol találjuk, hol van a barcogó teknője. ­Ilyenkor megállapítjuk az elejteni kívánt bikatrófea súlyát és a bika korát, s mindezen ismeretek birtokában lövetjük meg a vendéggel a megfelelő bikát .

Fogynak a barcogás idején

– A bikák egyébként hosszabb ideig maradnak a kialakított helyükön, azt csak megzavarás esetén hagyják el, valamint amíg inni mennek. – Táplálkozásra nem sok gondot fordítanak a barcogás ideje alatt, aminek az a következménye, hogy akár 10–15 kilogrammot is fogynak három hét alatt.

– A barcogó teknőt egyébként mellső lábaikkal kaparják ki, ez a teknő pár centi mély, amit saját hor­monális szaganyagukkal jelölnek meg, ezzel jelezve a riválisok számára, hogy az az ő felségterületük, és ide várják a szerelemre vágyó teheneket – tette hozzá Likai Zoltán.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában