Helyi közélet

2016.02.26. 15:35

A gyulaházi diákok fittebbek az átlagnál

Nyíregyháza - Megszülettek a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményei: a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló.

Nyíregyháza - Megszülettek a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményei: a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát.

A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé közeledve egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. Az MDSZ szerint az eredmény némely teszt esetében lesújtó, a változtatás pedig közös ügy.

Minden feltétel adott

Az elmúlt tanévben a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló méréseket, köztük volt a gyulaházi általános iskola is.

– Nagyon örülök a kezdeményezésnek, mert így valós képet kaphatunk a gyermekek fittségi állapotáról, de ami ennél is fontosabb: a teszt rámutatott a hiányosságokra is, hiszen a mozgás csak egy része az egészségnek, ugyanilyen fontos a helyes táplálkozás és a megfelelő pihenés is – mondta el lapunknak Deák Béla. A gyulaházi testnevelő tanár azt is hozzátette: iskolájukban a diákok az országos átlagtól sokkal jobb eredményt értek el, rájuk nem érvényesek a megállapítások, azonban van feladatuk abban, hogy a gyerekek hosszú távon az egészségzónában maradjanak.

A kistelepülés tanulói sok városi társukhoz képest jobb helyzetben vannak, hiszen tornacsarnok, uszoda, konditerem áll a rendelkezésükre, nincsenek párhuzamos évfolyamok, így nem történhet meg, hogy a mindennapos testnevelésóra keretében 4–5 osztály zsúfolódik össze a tornateremben.

– Azt gondolom, tovább kell menni ezen az úton, felmenő rendszerben folytatni a teszteket, hiszen akkor követhető nyomon a változás – vélekedett a szakember. – Jó lenne, ha a szülők is megismernék az eredményeiket, hiszen gyermekeink egészsége, táplálkozása, rendszeres mozgásra ösztönzése családi ügy is. A szemléletváltozást elősegítő tanácsokkal sokkal jobb eredményeket érhetünk el közösen – fogalmazott Deák Béla.

Negyedük túlsúlyos

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés- és az ingafutástesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő-mérésben és a hasizomtesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak. További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6, a lányoknak pedig csak 51,7 százaléka esik az egészségzónába az állóképességet tekintve.

A mérési adatok szomorú tapasztalatai alapján a gyerekek negyede túlsúlyos, amely korunk vezető népbetegségeihez vezethet. A megfelelő intenzitású, napi rendszerességű testmozgással megelőzhetőek lennének a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az anyagcserezavarok vagy akár a gerincbántalmak is.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 26-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában