Helyi közélet

2016.02.05. 08:28

Közmunka forevör?

Na, tessék. Itt van ez a hazai közmunkaprogram. Jelen formáját 2010-ben álmodta meg a magyar kormány. Születését egyes források Mária Terézia, így a hazai folyószabályozások idejére datálják.

Na, tessék. Itt van ez a hazai közmunkaprogram. Jelen formáját 2010-ben álmodta meg a magyar kormány. Születését egyes források Mária Terézia, így a hazai folyószabályozások idejére datálják.A „segély helyett munka” mottót magán viselő rendszer ilyen formájában a hatodik évébe lép, de nekem még mindig nem sikerült úgy istenigazából megbarátkoznom vele. A fent említett (és a túl) sokat hangoztatott elv dicséretes, ám gyakorlati megvalósítása akadozik, csikorog. Kicsi, sárga, de a miénk. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Hogy a rendszer nem éppen hibátlan, mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre több kamasz csatlakozik a közmunkások seregébe ahelyett, hogy az iskolapadot koptatná, szakmát szerezne vagy egyetemre menne. Nem hiszem, hogy egy tizenhét éves fiatalnak az a legjobb, ha egy játszótéren sepreget, vagy egy építkezésen keveri a betont, miközben nyomja a sódert. Jelen esetben azokra a szülőkre is neheztelek, akik hagyják, hogy drága csemetéjük kikopjon a suliból, mondván, a közmunkából leeső pénz jól jön majd a családnak. Vagy valamelyik élménykombinát kasszájának.

S ha már tini közmunkások. Nem is értem, a páratlan elméjű honi politikai elit, beleértve mindenkit, akik ebből a honpolgárok érdekeit szolgáló szakmából nem erényt, hanem tőkét kovácsolnak, miért nem találták ki még a „Közmunkát a nyugdíjasoknak!” alprogramot: aki kevesli a „nyögdíját”, az jelentkezhetne közmunkásnak. A kedves nagyik pálinkát főznének, befőtteket raknának el vagy pulóvert horgolnának. Hogy végül lesz-e ilyen? Azt azért kötve hiszem…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában