Helyi közélet

2016.04.14. 07:23

Külföldre menni vagy maradni? Nyíregyházi ballagókat faggattunk terveikről

Nyíregyháza - A kapcsos könyv ünnepélyes aláírása kitűnő alkalom volt arra, hogy kifaggassunk néhány végzőst a terveiről.

Nyíregyháza - A kapcsos könyv ünnepélyes aláírása kitűnő alkalom volt arra, hogy kifaggassunk néhány végzőst a terveiről.

Betelt a 2006-ban egyedi méretben, merített papírból, bőrkötésben kivitelezett, impozáns Ballagók Kapcsos Könyve, ezért a nyíregyházi önkormányzat tavaly elkészíttette annak ikertestvérét. A megyeszékhelyen érettségiző diákok – 19 középiskola képviselői – szerdán már ebbe jegyezték be a 90 végzős osztály névsorát.

Jászai Menyhért alpolgármester köszöntőjében rámutatott: Nyíregyháza folyamatosan fejlődő város, amely a jövőben is számít a fiatalokra tanulóként, munkavállalóként és fészekrakóként egyaránt. – A megyeszékhely megtartó­ereje jó, a város lélekszáma nem csökken – tette hozzá.

Jobb, mint a hazai átlag!

Nemrég egy szociológus szerzőpáros, dr. Fónai Mihály és Szigeti Fruzsina felmérést készített a megyeszékhelyen tanuló fiatalok továbbtanulással kapcsolatos terveiről, egyúttal a végzettségüket is feljegyezték.

A 15–18 és a 19–29 éves korosztályokat érintő vizsgálat feltárta: Nyíregyházának a fiatalok továbbtanulási aspirációit illetően országos összehasonlításban sincs szégyellni valója! Amíg országos viszonylatban a fiatalok fele rendelkezik érettségivel, addig a megyeszékhelyen ez az arány közel 60 százalékos, és a diplomások 27 százalékos aránya is jóval meghaladja a hazai átlagot.

Amikor a kutatók azt firtatták, vajon bíznak-e abban, hogy a diploma megszerzése után teljesülnek-e az álmaik, céljaik, a felmérés rámutatott, hogy a nyíregyháziak nagyon is bizakodóak. Igaz, amíg a 18 év alattiak a tudás mindenhatóságában hittek, a fiatal felnőttek úgy nyilatkoztak: jó munkahely manapság elsősorban protekcióval szerezhető…

Itthon is lehet boldogulni

A kapcsos könyv ünnepélyes aláírása kitűnő alkalom volt arra, hogy kifaggassunk néhány végzős nyíregyházi középiskolást arról, hol és hogyan képzelik el a jövőjüket.

A Sipkayban bolti eladó szakon tanuló Túróczi Regina így válaszolt: – Idővel bővíteni szeretnénk a családi vállalkozásunkat, kapóra jön ez a képesítés. Az, hogy az érettségi után „bevállalom-e” az egyetemi képzést, még kérdéses.

A Wesselényiben informatikusnak tanuló Kelemen Dávid elmondta: idővel a Debreceni Egyetemen szeretné tökéletesíteni a szaktudását. – Diplomával és jó angolnyelv-tudással egy jól fizető hazai vagy akár egy külföldi cégnél is munkába állhatok majd – vázolta fel jövőképét a kemecsei fiatalember.

A Vasvári Pál Gimnázium végzőse, Tóth Daniella elárulta: a katonaság kötelékébe vágyik. – Egyszerre fogom valóra váltani ezzel az édesapám és a saját álmaimat. Már kinéztem a megfelelő egyetemet Budapesten, bízom benne, hogy a fizikai és pszichikai felmérőn is helyt tudok állni. Bizonyára sok helyen megfordulok majd az országban, világban, a haza szolgálatában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában