Helyi közélet

2016.04.12. 18:10

Szálanként szövik a szőnyeget

Sonkád - Őseink ránk hagyták ezt az örökséget, s a hagyományt kötelességünk tovább folytatni.

Sonkád - Őseink ránk hagyták ezt az örökséget, s a hagyományt kötelességünk tovább folytatni.

A régi szokások eltűnőben vannak, és a hagyományos népi életből nem sok marad az utókor számára. Pedig fontos megőriznünk és továbbadnunk mindazt, amit elődeink megteremtettek.

Édesanyjától is tanulta

A szatmári kis településen, Sonkádon, azon fáradoznak, hogy ezt a szellemiséget megőrizzék és értéket teremtsenek olyan hagyományos mesterséggel, amely egykor jelentős szerepet játszott felmenőink életében. Balogh Zoltánné a helyi sajátosságokra épülő programban a munkatársaival nap mint nap szövi a vásznat, a szőnyeget, de nemcsak azért, mert kötelessége, hanem mert örömet is szerez neki, olyannyira, hogy miután vége a munkaidőnek, otthoni teendői elvégzése után saját szövőszéke mellett tevékenykedik.

– Nekem ez a szövés, amellett, hogy a hobbim és most már a munkám is, a szakmámba vág – magyarázza Balogh Zoltánné. – Kötőipari hurkoló vagyok, tehát a gépek ismeretének és a szövésnek az alapjai megvannak már rég.

Huszonöt évig dolgozott Fehérgyarmaton, a Hódiköt kötött divatáru gyárban, de a szövés alapjait még édesanyjától és az idősebb asszonyoktól tanulta meg lánykorában Kispaládon. Segítő szándékú nénikék, akik ismerték ennek az ősi mesterségnek minden fortélyát, átadták a tudásukat, és számára már nincs olyan dolog, amit ne tudna erről a mesterségről.

Az önkormányzat szövőüzemében már modernebb esztovátákat használnak. Ezeken könnyebb felvetni a szálakat, a nyüst nem fonalból van, és lényegesen kevesebb helyet foglal.

De mi is az a nyüst? És hogyan kell felvetni a szálat? Bevallom, bár már láttam szövőszéket, és láttam hogyan készül a rongyszőnyeg, rá kellett jönnöm, hogy közel sem annyiból áll a szövés technikája, hogy dobáljuk a rongyot a szálak között.

Csak türelmes embereknek

Persze, ma már lehet készen kapni a fonalat, ami nagyban megkönnyíti a szövést, de nagymamáink idejében még először kenderből vagy lenből meg kellett fonni a szálakat.

Ma már ezeket a műveleteket nem kell elvégezni ahhoz, hogy szőni tudjon az ember, valószínűleg nem is sokan vállalkoznának rá. Ami viszont ma is fontos, az a szálak felvetése és azok befogása a nyüstbe. A rendkívül bonyolult eljárást, míg a fonal a szövőszékre kerül, csak kevés türelmes embernek sikerül elsajátítania, de a kétgyermekes családanya hobbijának tekinti, és nagyon szeret foglalatoskodni szabadidejében is ezzel a mesterséggel.

- Szilágyi Krisztina -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában