Helyi közélet

2016.05.05. 15:57

Csillagos ötöst kapott a nyírbátori közönség

Nyírbátor - A világsikerű film színpadi adaptációját imádja a közönség.

Nyírbátor - A világsikerű film színpadi adaptációját imádja a közönség.

A napokban ismét remek produkciót láthatott a nyírbátori kulturális központ közönsége: A szív hídjai főszerepét Udvaros Dorottya és László Zsolt játszották, a gyerekeket Szamosi Zsófia és Horváth Virgil alakították, a zenei aláfestésről Vázsonyi János gondoskodott.

– Szerencsénk volt, mert nem lehet minden filmet színpadra adaptálni, de ezt igen – mondta el Udvaros Dorottya, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. – Most már könnyen mondjuk, hogy egyszerű dolgunk volt a darabbal, de a próbákon sokat vacakoltunk. Novák Eszter rendező megpróbált a regényhez is visszanyúlni, majd rájöttek, hogy a film nagyon jó dramaturgiát követ: éppen azokat a részeket emeli ki a műből, amelyekkel teljessé válik a történet.

Nem nézte meg újra

– A filmváltozat, Meryl Streep és Clint Eastwood főszereplésével meghódította a világot. Nézem ezt a két csodálatos színészt, és azt kutatom, mit gondolnak, mit éreznek. És újra és újra meggyőznek arról, hogy a színpadon is él a történet. Annak idején majdnem minden filmjüket megnéztem, mert a legkedvesebb színészeim közé tartoznak.

Amikor elkezdtük próbálni a darabot, szándékosan nem néztem meg újra a filmet, mert azt gondolom, az embernek önmagának kell megfejtenie mindent, ami a szerepben történik vele, és mivel egy ekkora színész óhatatlanul is hathat az emberre, nem akartam, hogy befolyásoljon.

Novák Eszter színpadra álmodta, mi négyen pedig megmutatjuk, hogyan is gondoljuk. Amikor Eszter még a próbák előtt említette, hogy egyszerre mind a négyen a színpadon leszünk, nem értettem vele egyet. Mit fog a másik két szereplő addig csinálni, amíg a többiek játszanak: ott ülnek némán? Később rájöttem, hogy igaza van. Mind a négy figura más karaktert alakít, és fontos, hogy a nézők egyszerre lássák, hogy a történetet ki hogyan éli és jeleníti meg.

A bemutató és az azt követő előadás után sokat beszéltünk a darabról: mit lehetne finomítani rajta, melyik részen, mit kellene változtatni. Ma már – közel a századik előadáshoz – azt mondom, összeállt minden részlet.

Mertek nevetni

– Mindig fontos a közönség. A játék alatt a mocorgásból, a fészkelődésből le tudjuk szűrni, hogyan reagál a néző. Romantikus drámáról beszélünk, ami tele van humorral, a budapesti közönség ezeknél a részeknél nem minden előadáson mer nevetni. Nagyon boldog voltam, amikor a nyírbátori nézőtérről hangos nevetés hallatszott, de amikor a történet a tetőfokához ért, feszült csend lett. Csillagos ötöst kapott a helyi közönség – mondta Udvaros Dorottya.

- Pótor Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában