Helyi közélet

2016.05.09. 17:59

Kíváncsi, intelligens és kacagó hiénák

Nyíregyháza - A nyíregyházi Balogh Boglárka hét éve járja a nagyvilágot.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Balogh Boglárka hét éve járja a nagyvilágot. A legfrissebb, Afrikai élményeiről a National Geographic felkérésére blogot ír, rövid bejegyzéseket pedig Facebook-­oldalán is megoszt az olvasókkal – ebből teszünk közzé részleteket.

„Mély álmomból hatalmas csörömpölésre riadok. Kinyitom a szememet, egy pillanat töredékéig azt sem tudom, hol vagyok, de azonnal felülök a matracomon. A Krüger Nemzeti Park kempingjében egyedül a mi sátrunk meg autónk áll a fákkal és bokrokkal körbevett tisztáson.

Nyitott oldalú szafariautó

Alig van még reggel hat óra, de a nap már rég kibújt az éjjeli ágyból, vörösen világítva meg a szavanna lapos tetejű fáit, amikor Boris, a túravezetőnk felvesz minket a tábor előtt a nyitott oldalú szafarikocsijába. Ahogy mondja, a leghasznosabb órák a vadlesre a kora reggeliek és a késő délutániak, így alighogy kinyit a nemzeti park Numbi bejáratának ajtaja, elsőként hajtunk a lebetonozott útra.

Lelassítunk, Boris csendre int, mert valami megmozdul a sűrű levelek fonata közt, majd egy orrszarvú lép az úttestre, kicsinye szorosan követi. Mint valami szürke sziklatömb, úgy áll meg előttünk a hatalmas nőstény, szarva legalább kétszerese a megszokottnak. Fejét kíváncsian felénk fordítja, de vaksi, rövidlátó szemével nem sokat képes a tájból kiolvasni.

Újra megindulunk, óvatosan kerülgetjük a varacskos disznók odúit, mikor túravezetőnk hirtelen a fékre lép.

– Hiénák – fordul felénk izgatottan. Akkor veszem csak észre a tőlünk alig másfél méterre fekvő, terebélyes fa árnyéka alatt pihenő ragadozók kupacát. – Micsoda szerencsénk van – lelkendezik még húsz év szafarizással töltött év után is Boris. – Ilyen közelről hiénákat a vadonban soha nem látnátok, mert főleg éjszaka aktívak, csapatban vadászva akár fiatal orrszarvúkat, zsiráfokat, de kifejlett nőstény oroszlánt is elejthetnek. Gyönyörű állatok, és mennyi a tév­hit övezi őket!

Pedig zömében vadásznak

– Nézzétek meg őket! Mindegyik hímnek tűnik, igaz? – mutat Boris a hátsófelüket villantó ragadozókra. Pedig legtöbbjük nőstény, amik akár a 80 kg-ot is elérhetik, és nemcsak nehezebbek a párjuknál, de jóval agresszívebbek is, ráadásul a tesztoszteronszintjük is magasabb. Szociális csoportokban élnek, amiket a rokon nőstények uralnak; gyakorlatilag az összes hímmel szemben dominánsak.”

– Sajnos sok más fajhoz hasonlóan a foltos hiéna is a túlzásokkal teli folklórnak és mitológiának köszönheti a rossz hírnevét – mondja Boris. Nem egy ázsiai és afrikai kultúrkörben ábrázolják gyávának, megvetendőnek, dögevőnek, olyan pokoli fajzatnak, ami sírokat ás ki és tetemeket rabol el, holott valójában élelmük 95 százalékát vadászat során szerzik. Ráadásul Tanzániában a mai napig a boszorkánysággal hozzák őket összefüggésbe, mert a helyi gyógyítók az állatok csontjait és szerveit használják fel a kuruzslásuk során.

A hiedelem ellenére a hiéna rendkívül kíváncsi és intelligens, nemcsak a csimpánznál okosabb az összetett feladatok megoldásakor, de például különböző testhelyzeteket használ a többiekkel való kommunikáció során, és igen kiterjedt a hangképző képessége is.

A morgás, nyögések, hörgés, üvöltés ugyanúgy a repertoárjába tartozik, mint a sokak által ismert mániákus kacagás „

KM


Nyíregyháza – A világhírű magazin honlapján olvasható a nyíregyházi lány blogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában