Helyi közélet

2016.05.05. 08:05

Ma is szedi áldozatait az egykori népbetegség

Nyíregyháza - A szatymazi eset kapcsán a legfontosabb kérdés az, miként szűrhető ki a tbc.

Nyíregyháza - A szatymazi eset kapcsán a legfontosabb kérdés az, miként szűrhető ki a tbc.

Tuberkulózis okozta a halálát annak a szatymazi iskolában takarítóként foglalkoztatott közmunkás asszonynak, aki múlt hétfőn lett rosszul, szédülni kezdett, és vért köhögött fel. A nőt a Deszki Tüdőszanatóriumban kezelték, de múlt vasárnap elhunyt. Az iskola igazgatója, Bódis Margit azt nyilatkozta: az egykori dolgozó nem érintkezett a gyerekekkel, nem segédkezett a konyhán, a szünetekben takarította az udvart és a folyosókat.

A takarítónő üzemorvosi vizsgálaton esett át mielőtt dolgozni kezdett az iskolában, és alkalmasnak bizonyult a munkára. Tüdőszűrésen nem járt, de ez nem is kötelező előírás ilyen munkakörben. Az intézmény vezetője szerint az asszonyon nem látszott, hogy beteg lenne, nem voltak tünetei. A szatymazi iskola alsósait hétfőn, a felsősöket szerdán oltották be tbc ellen.

Minden munkakörben meg­határozzák, hogy milyen rendszerességgel és milyen szűrővizsgálatokon kell részt venniük az alkalmazottaknak.

Dobi Sándorné – a nyíregyházi 10. számú Katica Bölcsőde csöppségeinek csak Szilvi néni – lapunk érdeklődésére elmondta: kisgyermeknevelő és -gondozóként csak akkor dolgozhat valaki, ha minden évben átesik egy komplex alkalmassági vizsgálaton.

– Erre a „beugró” a tüdőszűrő eredménye, ami kimutatja a tbc-t és „társait” – utalt a szatymazi esetre, majd folytatta: az alkalmassági vizsgálat során megmérik a vérnyomásukat, ellenőrzik a látásukat, de az ÁNTSZ-nél is meg kell jelenniük kétféle vizsgálaton is.

– Ha valakinél fertőző betegséget diagnosztizálnak, az nem dolgozhat a szakmában – közölte Szilvia, aki hozzátette: például annak, akinek magas a vérnyomása, negyedévente fel kell keresnie a hypertónia szakrendelést.

– Közel 2500 emberért felelünk, és a cégünk számára természetes, hogy nem csak a jogszabályokban meghatározott minimumkövetelményeket teljesítjük, de azon felül is gondoskodunk dolgozóinkról – mondja Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. nyíregyházi gyárának HR-igazgatója.

– A klasszikus üzemorvosi teendőket egy szakorvos és két szakképzett munkatársa látják el, ők felelnek azért, hogy csak olyan munkavállalót vegyünk fel, akinek az egészségi állapota megfelel az adott munkakörhöz kapcsolódó előírásoknak, elvárásoknak. Ezt folyamatosan és rendszeresen ellenőrizzük: vannak olyan területek, ahol erre egy- vagy kétévente kerül sor, de olyan is, ahol gyakrabban kérjük meg a dolgozót, keresse fel az üzemorvost.

Ingyen védőoltás

– Ezen felül van egy ígéretünk a nálunk dolgozóknak, mégpedig az, hogy nem csak a munkabiztonságukra, de az egészségük megőrzésére is figyelünk. Arra buzdítjuk őket, hogy vegyenek részt az átfogó orvosi vizsgálatokon, szezoná­lisan adunk nekik vitaminokat, ingyenesen megkaphatják az influenza elleni védőoltást, segítjük őket a dohányzásról leszokásban. Információkkal látjuk el őket az egészséges életmódról, és amellett, hogy a városban több sportlehetőséget támogatunk, a gyárban is van alkalom a testmozgásra: a fitnesz- és konditermünket is sokan látogatják.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 5-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában