Helyi közélet

2016.05.10. 17:07

Nem szégyen a kétkezi munka - remekeltek a baktalórántháziak a szakmai versenyen

Baktalórántháza - Leendő dolgozóként tekintenek a jól képzett, fiatal szakemberekre a cégek, vállalkozók.

Baktalórántháza - Leendő dolgozóként tekintenek a jól képzett, fiatal szakemberekre a cégek, vállalkozók.

Elismerésre méltó helyezést ért el a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium mezőgazdasági gépész csapata a közelmúltban rendezett országos szakma kiváló tanulója versenyen: a küzdelemben László Zoltán a második, Balogh Gábor a tizenharmadik, Bodnár Viktor pedig a huszadik helyen végzett.

Komoly tétje volt

A verseny célja a gyakorlatigényes fizikai szakmák (beleértve az erre épülő, magasabban jegyzett foglalkozásokat is) társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a tanulás népszerűsítése volt.

Angyal Miklós már fél évvel a megmérettetés előtt megkezdte a fiúk felkészítését.

– Az új szakmaszerkezeti rendszerben e szakterületen tavaly rendeztek először ilyen rangos viadalt. Országosan 108 diák indult, a mi iskolánkból tizenketten neveztek, végül hárman kerültek be a legjobb huszonnégybe, amivel továbbjutottak a 2. fordulóba.

A versenynek nagyon komoly tétje volt: a legjobbak (a 70 százalék felett teljesítők) mentességet kaptak a szakmai vizsga alól, 100 százalékos teljesítménnyel és jeles végeredménnyel pedig büszke szakmunkások lettek!

Mindig szükség lesz rájuk

A kérdésünkre, hogy miért is érdemes szakmát tanulniuk a fiataloknak, Balogh Gábor azt mondta, kevés a jó szakember, sok a diplomás munkanélküli. – A tapasztalatok és a munkaerő-piaci felmérések azt mutatják, megbízható szakikra, mesterekre mindig szükség lesz, sőt, kifejezetten nagy ránk a kereslet! – tette hozzá.

– Minden évben megkeresik az intézményünket mezőgazdasággal foglalkozó cégek, vállalkozók, hogy különféle kritériumok alapján felmérjék a végzősök kvalitásait. Ajánlást kérnek a tanulókról, akikre potenciális munkavállalókként tekintenek.

Olyan hozzáértő, talpraesett embereket szeretnének megnyerni maguknak, akikre akár több millió forintot érő munkagépeket is rá lehet bízni – árulta el Angyal Miklós szaktanár.

Hozzátette: a diákoknak hatalmas előnyük ezen a szakon, hogy a gyakorlati helyükre vagy a családi vállalkozásra biztos pontként tekintenek a boldogulásukat illetően. Akik tudnak és szeretnek is dolgozni, bírják a terhelést és nem tévesztik szem elől az álmaikat, mindig könnyebben és gyorsabban érnek célba! Nem szégyen a kétkezi munka, nagyobb probléma az, ha diplomával a kezünkben kell ácsorognunk a munkaügyi hivatal előtt!

KM-MA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában