Helyi közélet

2016.06.20. 16:31

Az 56-os forradalom előtt tisztelegtek a magyar kard napján

Nyíregyháza - A Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóval tisztelgett a forradalmárok előtt.

Nyíregyháza - A Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóval tisztelgett a forradalmárok előtt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ikonikus alakja, a Nemzet Színésze, Sinkovits Imre megrendítő és katartikus tolmácsolásában Márai Sándor Mennyből az angyal című versével kezdődött szombaton délután a Jósa András Múzeumban a III. Magyar kard napja. Dr. Bene János igazgató köszöntőjében elmondta: az idei rendezvény középpontjában a hatvan évvel ezelőtti forrongó események hősei állnak.

– Különösen fontos ez az évforduló, mert nem biztos, hogy egy újabb jubileumot megélnek mindazok, akik szem- és fültanúi, cselekvő részesei voltak a magyarok harcának. Időről időre felmerül: mi értelme volt a hat évtizeddel ezelőtti forradalomnak? Az élet teljességéhez hozzátartozik a szabadság iránti olthatatlan vágy, amit ha megpróbálnak kipusztítani az emberből, az végzetes következményekkel járhat. Egy nép fellázadt és utat mutatott Európának és a világnak. Áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen ezek a hősök, az emlékeik köztünk élnek – válaszolta meg a költői kérdést Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

A hősök szellemisége

Nem igazán találkozunk tárgyakkal 1956-ból, mert elégették, elrabolták, kimenekítették azokat, ezért is különleges az a kiállítás, melyről a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója és a tárlat megálmodója a szombati megnyitó előtt és közben mesélt.

– Ha ezeket a tárgyakat a szívünkkel nézzük, elmondanak mindent, amit tudnunk kell – szögezte le elöljáróban Máday Norbert, aki történeteivel megidézte az ’56-osok lelkét, szellemiségét.

– Három éve egy kecskeméti kiállításra meghívtuk Viktort, aki a szabadságharc után híres grafikus lett Londonban. Tudtam, hogy halálos beteg, de vártam, hátha eljön. A megnyitó előtt három órával kaptam tőle egy üzenetet, amiben megírta: egy angol kórházban fekszik, ez életének utolsó állomása, de ugyanaz maradt, aki 16 évesen az elnyomás ellen harcolt: az infúziós csőre felhúzta trikolór nemzetőr karszalagját.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában