Helyi közélet

2016.06.21. 18:13

„Isten előtt mi ma is egy nép vagyunk”

Baktalórántháza - Tizedik alkalommal emlékeztek meg a református találkozón a szétszabdalt nemzetről.

Baktalórántháza - Tizedik alkalommal emlékeztek meg a református találkozón a szétszabdalt nemzetről.

Tizedik alkalommal rendezték meg a Közép–Nyírségi Református Találkozót a közelmúltban Baktalórántházán, a nemzeti összetartozás napjához kötődve.

„Egy szívvel, egy lélekkel”

Az idei találkozón a 96 esztendővel ezelőtti trianoni eseményekre emlékeztek a résztvevők. Felidézték azt a szomorú napot, ami megváltoztatta egy ország, egy nép, és minden magyar ember életét, s amelyik nap fekete gyászbetűkkel került a történelem lapjára.

,,Ma testvér nyújt testvérnek testvérkezet, legyen hát áldott az emlékezet. Isten előtt mi ma is egy nép vagyunk, ″kit egy Úr, egy keresztség, egy hit egyesít″. Legyünk hát egyek valójában, legyünk együtt, egy szívvel és egy lélekkel magasztalni az örök Istent’’ – ezek a gondolatok álltak a meghívóban, amellyel a város önkormányzata és a református egyházközség várta az emlékezőket.

– Június 5–én, vasárnap a zsúfolásig megtelt református templomban az emlékező gyülekezetet Vass László ibrányi református lelkész üdvözölte, majd dr. Kovács Kálmán nagytiszteletű úr többek között a következőket mondta: – Trianonra emlékezni vagyunk itt tizedik alkalommal, mert nem akarunk feledni. Fáj, fáj, fáj és fájni is fog míg magyar él a földön. 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, Isten előtt mi ma is egy nép vagyunk – tájékoztatta lapunkat Barsy Csabáné.

Jövőre újra együtt

A Bárka Óvoda és a Dégenfeld Általános Iskola emlékműsora elbűvölte a hallgatóságot. A Harasztiról érkezett énekkar, az Ibrányi Református Egyház Énekkara és a Baktalórántházi Református Egyház Énekkara szolgálata színesítette a megemlékezést. Az úrvacsoraosztást követően dr. Kovács Kálmán tiszteletes úr megköszönte az együttlétet és bejelentette, Isten segítségével a jövő évben is küldeni fogja a meghívót.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában