Helyi közélet

2016.06.30. 16:32

Itassuk a madarakat!

Nyíregyháza - A madarak itatása legalább olyan fontos, mint az etetésük a téli időszakban.

Nyíregyháza - A madarak itatása legalább olyan fontos, mint az etetésük a téli időszakban.

Telente sokan segítik a madarak túlélését kerti etetőkkel, ennek köszönhetően újabb és újabb fajok felbukkanását figyelhetik meg.

Kevésbé elterjedt, azonban legalább ilyen fontos a madarak itatása. Ennek főleg a meleg, száraz nyári hónapokban van nagy jelentősége, de a madarak egész évben szívesen használják az itatókat; különösen szeretnek bennük fürödni a rigók, a vörösbegyek és a kék cinegék, hogy felfrissüljenek és megszabaduljanak a parazitáktól.

A madáritatók kialakításához és elhelyezéséhez dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Kör­nyezetvédelmi Egyesület elnöke szolgált hasznos tanácsokkal.

Potenciális csapdák

– A kert madárgyülekező helye lehet az itató, azonban vigyázzunk: minden olyan nyitott edény (hordók, esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödör stb.), amelynek meredek, csúszós oldalfala van és tíz centiméternél mélyebb, potenciális madárcsapdaként működik. A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása, és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba, ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni és megfulladnak – figyelmeztetett a természetvédelmi szakember.

– Még az öt-tíz centiméter mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy egy követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni – tette hozzá.

– Az itatók vizét naponta frissre kell cserélni. Hetente-kéthetente érdemes a napi vízcsere előtt kitisztítani, algátlanítani az itatót – említett egy másik fontos teendőt Szigetvári Csaba.

Ázott tollal rosszul repülnek

– A tollászkodás, a fürdés utáni tollrendezgetés a madarak életének fontos része. Vendégeink ázott tollal nem repülnek jól, ezért az itató hasznos „berendezési tárgya” a megfelelő kilátást, ugyanakkor takarást egyaránt biztosító tollászkodóhely.

– Erre legalkalmasabbak a sűrű bokrok, ha ezek közelében helyezzük el az itatót, ­elkerülhetjük, hogy a madarak a macskák prédáivá váljanak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában