Helyi közélet

2016.07.16. 17:28

Melegben melegen ajánlott

Nyíregyháza - Kohán Márk praktikus tanácsokkal látja el lapunk kertbarátait.

Nyíregyháza - Kohán Márk praktikus tanácsokkal látja el lapunk kertbarátait.

Meleg nyári időben, ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is fontos a rendszeres, napi szintű folyadékbevitel. Mivel kedvenc virágaink nem fognak besétálni a konyhánkba és tölteni egy pohár hideg vizet, jobb híján nekünk kell gondoskodnunk róluk.

Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Áruda vezetője néhány praktikus kerti tanáccsal szolgál kánikula idejére, valamint felhívja a figyelmet néhány óvintézkedésre, mit is érdemes a kertben elvégeznünk, mielőtt hosszabb időre nyaralni megyünk.

Levéltetvek

Meleg, száraz időben nagyon könnyen elszaporodhatnak a különböző levéltetvek és atkák. Nagyon fontos védekezni ellenük, mert néhány nap alatt teljesen le tudják gyengíteni az egészséges növényeinket. Ezek az élősködők szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek, a szívogatásuk révén pedig rengeteg folyadékot veszíthetnek növényeink. A kártevők megjelenésekor azonnal rovarölő szeres permetezés javasolt a további szaporodás és kártétel megállítása érdekében.

Öntözés

Konténeres növényeket az évnek ebben a szakában is lehet ültetni. A sikeres megeredés érdekében viszont nagyon oda kell figyelni az öntözésre. Időjárástól függően egy frissen elültetett fához például naponta, kétnaponta 1-2 vödörnyi vizet mindenképpen oda kell önteni a növény alá. Ebben az esetben az nem elég, hogy van öntözőrendszerünk, mert az nem tudja átáztatni a gyökérzónáig a talajt.

Beállítás

Nagyon fontos, ha rendelkezünk öntözőrendszerrel, akkor a beállításánál figyeljünk arra, hogy nagy melegben inkább ritkábban, nagy adagokkal locsoljunk, mert kis adagú locsolás esetén csak a talaj felső 3-4 centiméterét áztatjuk át.

Mulcs

Növényeinket, virágainkat megvédhetjük a kiszáradástól, ha az aljukat levágott fűnyesedékkel vagy mulccsal takarjuk. Ez a módszer több szempontból is hasznos, egyrészről nem engedi a káros gyomok felszaporodását, másrészt a talaj nehezebben szárad ki.

Cserepes növények

Ezeket naponta többször ellenőrizzük, mert a cserépben lévő földjük könnyen felmelegszik és kiszárad. Ezen növényeink öntözésénél figyeljünk arra, hogy kora reggel vagy késő este locsoljunk, mert a túl meleg földre öntött víz árthat a növénynek. Ha elutazunk, ezeket a növényeket tegyük árnyékosabb helyre és kérjünk meg valakit, hogy naponta, kétnaponta öntözze meg.

Zöldségek, gyümölcsök

Az olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek már érnek, érdemes leszedni elutazás előtt (paradicsom, paprika, uborka, szeder, őszibarack), ugyanis ezek akár két hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Vannak olyan gyümölcsök (nyári alma, körte), amelyek elviselik, ha érés után még egy pár napot a fán maradnak.

Fák, bokrok

Öntözés szempontjából a kiszáradásnak legkevésbé kitett növényeink a többéves fáink és bokraink. Ők már olyan gyökérzettel rendelkeznek, hogy akár két hetet is kibírnak gondoskodás nélkül, míg a gazdájuk a pihenését tölti. KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában