Helyi közélet

2016.07.04. 18:06

Szorgos kezek kötik a cirokseprűket Fehérgyarmaton

Fehérgyarmat - Nem tölti tétlenül életének nyugdíjas éveit a fehérgyarmati Horváth Zsigmondné, a férjével, Zsiga bácsival együtt cirokseprűt kötnek és varrnak nap mint nap.

Fehérgyarmat - Nem tölti tétlenül életének nyugdíjas éveit a fehérgyarmati Horváth Zsigmondné, a férjével, Zsiga bácsival együtt cirokseprűt kötnek és varrnak nap mint nap.

Idősektől lesték el

Több mint húsz évvel ezelőtt idős emberek mutatták meg a házaspárnak a seprűkötés minden csínját-bínját.

Ahogy a legtöbb szatmári ember, ők is munkahely mellett gazdálkodással töltötték a szabadidejüket, volt, amikor állattartással is foglalkoztak. Az állattartás lassan elmaradt, maradt a növénytermesztés, így kezdték el egy idő után a cirok termesztését és annak a feldolgozását.

Rengeteg és hosszadalmas munka kíséri azt a folyamatot, amíg használatba vehetik a szorgos kezek a precízen megkötött cirokseprűket.

A ciroknak vagy más néven církölesnek különböző célokra több faját is termesztik. Szerénáék a seprőcirkot ter­mesztik, amely jó talajt kíván, a művelése szinte megegyezik a kukoricáéval. Megfelelő talaj-előkészítés után április közepe táján vetik el a magokat a földbe.

Hosszabbak, rövidebbek

– Régebben megkapáltuk, ma már nem bírjuk, marad a vegyszer – mosolyog az asszony, miközben a műhelyből kísér abba a helyiségbe, ahol seprűgyártás első fázisa kezdődik.

Október elején, érés idején aratják le a növényt kézzel, úgy, hogy a szárakat tőből levágják, majd kiterítve hagyják száradni a földeken, aztán kévébe kötve hazaszállítják. Mielőtt a padlásra kerülne a termés, további szárítás miatt a növény virágát – más néven nyirányát – le kell fésülni a szárakról.

Ehhez a művelethez Zsiga bácsi készített egy magvaló gépet, amit villanymotor hajt, de minden további munkafolyamathoz szükséges valamilyen eszköz, amit szintén Szeréna férje készített el.

Magvalás után a padláson felfüggesztve szárítják még egy ideig, de még előtte a szárakról levágják és szétválogatják a szálakat. A seprű kötéséhez ötfajta cirokszál kell, mindegyik fajtának meg van a maga helye: például a hosszabbak külső takarónak, a rövidebbek a seprű nyelvének valók.

- Szilágyi Krisztina -


Saját gyártású gép segít

Miután megvoltak az előmunkálatok, kezdődhet a kötés. A műhely közepén a saját gyártású gépet is villanymotor hajtja, mellette az asztalon osztályozva sorakoznak a szálak. A seprű nyelének egyik vége befogatva a gépbe, másik végébe egy szöget vernek, amelyre drótot erősítenek. A drót egy hengerre van feltekerve, ami a gép tartozéka, a cirokszálakat ezzel erősítik rá a nyélre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában