Helyi közélet

2016.08.22. 18:59

Filmvetítés szívjóságból

Nyíregyháza - A megye kerekes szé­keseinek egy külön időpontban is levetítik a Tiszta szívvel című filmet.

Nyíregyháza - A megye kerekes szé­keseinek egy külön időpontban is levetítik a Tiszta szívvel című filmet.

Egy összefogásnak köszönhetően olyan új programmal gazdagodott az augusztus utolsó péntekén kezdődő VIDOR Fesztivál, amelynek a mozgáskorlátozottak örülhetnek elsősorban.

Balogh Zoltánné Estók Adéltól, az Esély Centrum egyesületi elnökétől kaptuk az információt, hogy a most 35 esztendős Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete egy rendkívüli filmvetítéssel ünnepli meg fennállásának jubileumát augusztus 26-án 15 órától, bemutatva az érdeklődőknek Till Attila Tiszta Szívvel című legújabb akció-vígjátékát.

Egy abszolút alkalmas helyen

Az ötlet eredendően a film egyik főszereplője, a nyíregyházi származású Thuróczy Szabolcs édesanyjának a fejéből pattant ki, akinek régi vágya volt, hogy minél több kerekes székeshez eljusson a film. Keresni kezdték a lehetséges megoldást, és ekkor jött a hír, hogy az opust a VIDOR Fesztivál is beválogatta a szabadtéri programjába.

Megindult tehát a szervezkedés, ugyanis nyilvánvaló volt, hogy a késői vetítési időpont miatt a mozgásukban korlátozottak aligha tudnak a Kossuth téri programba bekapcsolódni. Így találtak egymásra a nyíregyházi székhelyű Esély Centrummal.

Az egészségkárosodottak népszerű központja azért is a lehető legalkalmasabb helyszíne egy ilyen programnak, mert európai színvonalon kialakított akadálymentes környezettel és 100–120 főt befogadni képes nagyteremmel rendelkezik. Itt akár a színpadra is fel tud menni egy rámpán a kerekes székes, a csökkentlátókat felvezetőcsíkok segítik, s a mellékhelyiségek is ugyanilyen könnyen megközelíthetők.

Lesz közönségtalálkozó is

A feltételek megteremtéséhez többen is segítségül siettek, sokat köszönhetnek dr. Kása Brigitta aljegyző-osztályvezetőnek, valamint Kirják Róbertnek, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójának. Az utóbbi nem csupán a filmet adta „kölcsön”, de a technikai feltételeket is megteremtette a vetítéshez.

Most már csak a mozgáskorlátozottakon és a kerekes székeseken a sor, hogy megjelenésükkel megköszönjék a különleges ajándékot. Az Esély Centrum a megyei csoportvezetőin keresztül is igyekszik mozgósítani a táborát, továbbá buszt is biztosítanak a távolabbról érkezőknek. S a végére hagytuk a meglepetést, ugyanis a film levetítése után a közönség a rendezővel, Till Attilával és a főszereplővel, Thuróczy Szabolccsal személyesen is találkozhat.

- KM-MJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában