Helyi közélet

2016.09.30. 07:21

Dohány: továbbra sem csitulnak a kedélyek - Akad, aki attól fél, ellenőrzést kap a nyakába, ha panaszkodni mer

Szabolcsbáka, Balkány - A balkányi termesztő attól fél, hogy rázúdítanak egy halom ellenőrzést.

Szabolcsbáka, Balkány - A balkányi termesztő attól fél, hogy rázúdítanak egy halom ellenőrzést.

Lapunk több alkalommal teret adott a szabolcsbákai Ladnyik Gyöngyike (jelenleg zöldségfélék termesztésével foglalkozik, de mivel tíz éven át dohányban „utazott”, még mindig jogosult a különféle dohánytámogatások igénybe vételére) problémájának. Legutóbb szeptember közepén azt panaszolta el: hiába kapta kézhez a dohánytámogatási jogosultságáról szóló határozatot, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal még nem utalta el neki a pénzt.

A kedélyek azóta sem csitultak el: hasonló problémával kereste meg szerkesztőségünket egy másik megyebeli gazdálkodó is, a balkányi dohánytermesztő azonban nem akarta elárulni a nevét.

Mint mondta, fél, hogy rázúdítanának egy halom ellenőrzést.

– Tavaly már júni­usban megkaptam a „de minimis” és a szerkezetátalakítási támogatást, most azonban valamiért halogatják a kifizetést. Többször ke-

restem már az MVH-t, ám konkrét válaszokat nem kapok a kérdéseimre. Egyébként nem egyedül várok a pénzemre, kapásból tudnék mondani 15–20 olyan balkányi do­hányos gazdát, aki hasonló cipőben jár, mint én – mondta lapunknak egy ­névtelenségbe burkolózó balkányi gazda, akinek családjában komoly hagyományra tekint vissza a dohánytermesztés.

– 2015-ben 4,6 hektáron termesztettem a növényt, az idén csak 2,2 hektárra szerződött le velem az ULT. Legjobb tudomásom szerint a cég a tavalyihoz képest mindenkivel kisebb területre kötött megállapodást – közölte a balkányi gazdálkodó, aki továbbra is türelmetlenül várja a hektáronkénti (körülbelül) 700 ezer forintos támogatás kifizetését.

Mindent megtesznek

A gazdák problémájával természetesen szembesítettük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) is. A szeptember 14-én elküldött levelünkre csak szeptember 27-én válaszoltak. – Az MVH mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák időben megkapják a támogatást. A dohányter­mesztők történelmibázis-alapú támogatását a hivatal 2016 júliusában fizette ki azoknak, akik a jogosultsági feltételeknek megfeleltek. Erről az érintettek határo­zatot is kaptak, a támogatást pedig az MVH az ügyfelek részére a nyilvántartásában szereplő bankszámlákra utalta – tájékoztatta lapunkat Bányász Barna, a hivatal kommunikációs szakreferense.

– A nemzeti dohánytámogatás (a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programmal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános csekély összegű támogatás) tekintetében a hivatal az ellenőrzések jelentős részét a nyári hónapokban lefolytatta, jelenleg a keresztellenőrzéseket végezzük. Az ellenőrzések alapján a megítélhető összegek kifizetése ezt követően még szeptemberben megkezdődik, a jogosult gazdák a hónap végéig várhatják a támogatásokat a bankszámlájukra. Azoknak, akik már felhagytak a dohánytermesztéssel, a támogatást akkor sem tudja az MVH jóváhagyni, ha a történelmibázis-alapú támogatást kifizette – tette hozzá Bányász Barna kommunikációs szakreferens.

Annyi bizonyos: a balkányi gazdák bankszámláján csütörtökön, azaz szeptember 29-én még nem volt rajta a támogatás.

Pontosan melyik nap is?

A problémák már július végén kezdődtek, a megyei gazdák már akkor jelezték lapunknak, hogy csúsznak a kifizetések.

Bányász Barna akkor azt mondta: a nemzeti dohánytámogatás (a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programmal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános csekély összegű támogatás) tekintetében a kifizetési határidő majd csak szeptemberben jár le.

Azt egyébként azóta sem sikerült megtudnunk az MVH illetékeseitől, hogy a jogszabály szerint pontosan melyik szeptemberi napon jár le a szóban forgó határidő, erre nem tért ki Bányász Barna szeptember 27-én érkezett elektronikus levele.

KM-TG


Szabolcsbáka - A szabolcsbákai gazdálkodó továbbra is várja a dohánytámogatás kifizetését.

Szabocsbáka – A hivatal cáfolja, hogy megcsúsztak volna az agrártámogatások kifizetésével.

Szabolcsbáka – Portálunkat egy szabolcsbákai gazdálkodó kereste meg. Ladnyik Gyöngyike szerint hetek óta késik a hatóság bizonyos agrártámogatások kiutalásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában