Helyi közélet

2016.09.14. 09:02

Kell egy csapat – minden értelemben: Interjú Colleen Bell-lel, az USA nagykövetével

Nyíregyháza - Repülőgépet vezetett az USA magyarországi nagykövete – és nagyon jó érzékkel! Ez akkor is elismerés, ha a Nyíregyházi Egyetem repülőgépes szimulátorának kapitányi székéből teljesítette a feladatot. A sikeres landolás után a nagykövet készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

Nyíregyháza - Repülőgépet vezetett az USA magyarországi nagykövete – és nagyon jó érzékkel! Ez akkor is elismerés, ha a Nyíregyházi Egyetem repülőgépes szimulátorának kapitányi székéből teljesítette a feladatot. A sikeres landolás után a nagykövet készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

Minek köszönhető a megtisztelő személyes jelenléte megyénkben?

COLLEEN BELL: Előbb Nyírbátorban jártam, és az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítását tekintettem meg. Ez egy nagyon mély benyomást keltő kiállítás, amely hatékony oktatási eszköz is a fiatal generációk számára, hogy felfogják a holokauszt emlékezetének jelentőségét. Fontos, hogy velük is megbeszéljük és megértessük, a történelem egyik legsötétebb korszakához fűződő eseményeknek soha többé nem szabad megtörténniük. Ebben áll a kollektív emlékezés jelentősége. A gyűlölet, az intolerancia, a bigottság, az antiszemitizmus sajnos nem szűnt meg a II. világháború lezárásával, időnként megjelenik a világ különböző pontjain, és ez ellen együtt kell fellépnie minden felelősen gondolkodó embernek. Az elfogadás és tolerancia hirdetése a békés egymás mellett élés két fontos pillére.

Az érkezése előtti napon emlékezett a világ a World Trade Center elleni támadásra, és Dan Daly tűzoltó százados, aki részt vett a mentésben, Budapesten nyilatkozta: számára a „9/11” üzenete nem a rombolás, hanem az újjáépítés. Valóban lehet ezt már ilyen szemmel nézni?

COLLEEN BELL: Teljes mértékben egyetértek Dan Daly századossal, és nagy megtiszteltetés volt, hogy elfogadta a meghívásunkat. A nagykövetség vendégeként vett részt a szeptember 11-ei megemlékezéseken, több helyszínen is, így az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi ünnepségén, a Magyar Vöröskereszttel közös véradáson, és természetesen a nagykövetségen is együtt hajtottunk fejet az áldozatok emléke, a hősies, önfeláldozó helytállás előtt. Egyetértek abban is, hogy amit szeptember 11-én láttunk, átéltünk, az egyszerre mutatta meg az emberiség legrosszabb és legjobb arcát. Az erőszak, a terror, az ártatlanok elpusztítása óriási, soha nem múló fájdalom, a civilizált társadalmak elleni bűncselekmény, amely az egész világ életét veszélyezteti. Ugyanakkor az erre érkező reakció reményt mutat az összefogásra, egymás segítésére: azok az emberek, akik elsőként rohantak be az égő épületekbe, és próbálták megmenteni embertársaikat, ismeretleneket, egy pillanatra sem foglalkoztak azzal, hogy eközben saját életüket tették kockára. Nagyon fontos volt az is, a nemzetközi közösség egy emberként állt ki mellettünk, szolidaritásáról biztosította az Amerikai Egyesült Államokat, az amerikai embereket történelmünk legsötétebb óráiban.

Európa most szembesül azzal a migrációs nyomással, amelyet az Egyesült Államok lassan egy évszázada szigorú és következetes bevándorláspolitikával tart kézben. Mit kamatoztathat ebből az Európai Unió, amely egyébként ebben a kérdésben nagyon megosztott?

COLLEEN BELL: Mi, amerikaiak tisztában vagyunk azzal, hogy ez az óriási, tömeges migráció a második világháború óta a legnagyobb népvándorlás. Az is látható, hogy ez történelmi nagyságrendet ért el, és azt is tudjuk, Európa számára ez most egy óriási kihívás. Mi azt támogatjuk, hogy az Európai Unió egy átfogó és egységes tervvel álljon elő a migrációs problémák megoldására, és úgy próbálja kezelni ezt a válságot, hogy az egyszerre legyen logikus, racionális és együttérző. Úgy vélem, az ezzel járó terheket és felelősséget meg kell osztaniuk azoknak a nemzeteknek, amelyek képesek arra, hogy a megoldásért összefogjanak. Ebbe beletartozik az is, hogy feltárjuk a migrációs okokat, hogy miért is kell elindulnia, elmenekülnie ennek az embertömegnek az otthonából, hazájából. Az Egyesült Államoknak magának is megvannak a maga kihívásai, amelyek a bevándorlás jelenségéből erednek, és nem vagyunk abban a helyzetben, hogy másoknak recepteket írjunk elő. Amit tenni tudunk, az az, hogy támogatásunkról biztosítjuk az Európai Uniót, és hangsúlyozom: mindenkinek meg kell próbálnia kivennie a részét a megoldásból.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország szeptember 14-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában