Helyi közélet

2016.09.08. 15:14

Menteni kész tűzből, vízből és levegőből is

Nyíregyháza - Varga Dániel tűzoltó zászlós szabadidejében búvárkodik, vagy éppen repül, mint a madár.

Nyíregyháza - Varga Dániel tűzoltó zászlós szabadidejében búvárkodik, vagy éppen repül, mint a madár.

Vannak emberek, akik mások megmentésére teszik fel az életüket. Igaz, azt már nem tudja megmondani pontosan, mikor döntötte el, hogy tűzoltó lesz, az viszont élénken él emlékezetében, hogy tizennégy évesen Gergelyiugornyánál – még szülői felügyelet mellett – részt vett a vízi mentők akcióiban. Ő nem más, mint Varga Dániel, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság zászlósa. Fehérgyarmaton született 1980-ban, szülővárosában érettségizett, majd kilenc éven át járta az országot-világot hatalmas kamionokon. Egy idő után azonban úgy döntött, jó lenne megállapodni; mondhatjuk: a vándorlások kora lejárt. Aztán 2010-ben felszerelt a tűzoltóságnál: nem bánta meg.

– Ma is azt mondom, hogy ez a világ legjobb munkahelye – jelenti ki sejtelmes mosollyal a szája szegletében.

Varga Dániel felmenői között nem volt tűzoltó, tehát amolyan „kakukktojás”, ahogy maga mondja. Tény, hogy már iskoláskorában vonzotta a „kaland”, kereste a veszélyt. Vagy a veszély kereste őt. Diákként tagja volt a Csengeri Vízi Mentő Egyesületnek. Megalakulása óta aktivizálja magát a Felső-Tisza-vidéki Búváregyesületben, a SONAR-ban.

Érmes helyezés

A tűz és a víz mellett nagy szenvedélye a repülés. Na nem a felhők fölött szeret szállni, hanem mint a madár. Ezt a hobbiját olyan szinten műveli, hogy nemrég a Nyíregyházi Légisport Egyesület tájékozódási repülőversenyén repülőtársával, Képes Jánossal második helyezést ért el. Csaknem háromszáz kilométert tettek meg két leszállással, amely egyben célra repülés is volt. Természetesen több fel­adat alapján repülték be a Nyíregyházáról induló, Miskolc–Hajdúszoboszló–Nyíregyháza kört, és a levegőből, négyszáz méter magasságból kellett egy fotó alapján azonosítani az épületeket, létesítményeket, amelyeket a kapott térképen kellett bejelölniük.

– Kedvencem a siklóernyőzés, persze a sárkányrepülésben is otthon vagyok – mondja. Amikor pedig arról faggatom, melyik volt a legemlékezetesebb mentése, elkomorodik.

– Sajnos, nem ritka eset, hogy az életet már nem tudjuk megmenteni, mint legutóbb Benknél, a Tiszában elmerült fiatalok felkutatásakor. Az ilyen megrázó élmények is hozzátartoznak ehhez a szakmához, ami számomra inkább hivatás.

Varga Dániel boldog ifjú apa, hiszen alig több mint öt hete látta meg a napvilágot első gyermeke, Nóra.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában