Helyi közélet

2016.10.16. 17:46

Az országban elsőnek Kisvárdán avatták fel az „Üres padok” emlékjelét

Kisvárda - Az „Üres Padok” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont, Szita Szabolcs igazgató és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület /Mazsike/ Kirschner Péter elnök közös javaslataként. A program meghirdetéséhez hazánk több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott.

Kisvárda - Az „Üres Padok” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont, Szita Szabolcs igazgató és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület /Mazsike/ Kirschner Péter elnök közös javaslataként. A program meghirdetéséhez hazánk több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott.

Kisvárda – „Üres padok” emlékjel felavatása volt október 14–én, péntek délután Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium patinás épületében. A projekt keretében az iskola tizenegy tanulója (Balogh Ágota, Barczi Nikoletta, Deák Eszter, György Noémi, Hasulyó Dóra, Lekka Ákos, Molnár Dóra, Molnár Flóra, Révész Brigitta, Szarvas Boglárka, Székely Vivien) végezte a kutatásokat a Holokauszt névtelken áldozataival kapcsolatban. A programban bekapcsolódott diákok szakértők, Néző István helytörténész, segítségével felkutatták azoknak az egykori iskolatársaknak a neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk meg szokott iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett, és feltehetően a holokauszt áldoztaivá váltak. Az iskola részéről Tari Istvánné, a kutatást vezető tanár irányította a munkát.

Megemlékezés a Díszteremben

Az emlékjel felavatásán megjelenteket, a program moderátora Tari Istvánné köszöntötte. A megemlékezésen részt vett, Takáts Annamária Mazsike ügyvezetője, Kirschner Péter a Mazsike elnöke, és Galik Gábor Miniszterelnökség Össztársadalmi Ügyek–főosztályvezetője. Leleszi Tibor Kisvárda polgármesterének köszöntő szavait követően a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke Krischner Péter szólt a projekt indításáról, s felidézve az elmúlt több mint hetven éve történt eseményeket. A diákok kutatómunkájának segítője, Néző István helytörténész prezentációjában mutatta be a diákok kutatásait érintő helyi történéseket. Bajusz Petra énekét (felkészítője Oláh Enikő tanárnő) követően a kutatási folyamatot mutatták be a diákok prezentációjukban. A meghirdetett fotó pályázat nyertes alkotói munkájukat ismerték el. Az okleveleket és az emlékkönyveket, az intézmény igazgatója, Bíró Gábor és Kisvárda Polgármestere Leleszi Tibor adta át, ezzel is elismerve elvégzett munkájukat.

Emlékjel avatás

Az aulában elhelyezett emlékjel Zsiga Renáta a Moholy–Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának alkotása.

Az emlékjel körének belső falán az alábbiak olvashatók, „Egykori diáktársaink emlékére, akiket származásuk, vallásuk miatt pusztítottak el 1944–45–ben.” A kör alsó ívén a diákáldozatok névsora: Fischer Andor, Fried Zsuzsanna, Kardos János, Klein Iván, Klein László, Leicht Imre, Reisman Ervin, Rosenbaum Gábor, Rostás Zsuzsanna, Róth Gábor, Steiner András, Trattner János. Ezen diákok nevét az iskola aulájában mostantól az emlékjel őrzi örök emlékeztetőül az embertelenségre.

Az intézmény igazgatója avatóbeszédében felidézte a múltat, s szólt diákjaik múltat feltáró és megismertető munkájáról.

Az emlékjelet Takáts Annamária Mazsike ügyvezetője, Kirschner Péter Mazsike elnöke és Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere leplezte le, Galik Gábor Miniszterelnökség Össztársadalmi Ügyek – főosztályvezetője, Bíró Gábor igazgató és az emlékjel avatásán résztvevők előtt. Az áldozatok neveinek felolvasását követően szavalat és az énekkar műsorával zárult a péntek délutáni emlékezés Kisvárdán.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában