Helyi közélet

2016.10.14. 15:25

Sikertörténet a szatmári síkon

Cégénydányád - Nincs pontos adatunk arról, mennyi menedzser típusú polgármestere van Magyarországnak, de Kelemen Róbert, Cégénydányád első embere mindenképpen közéjük tartozik.

Cégénydányád - Nincs pontos adatunk arról, mennyi menedzser típusú polgármestere van Magyarországnak, de Kelemen Róbert, Cégénydányád első embere mindenképpen közéjük tartozik. Olyan településvezető ő, aki bármihez nyúl, arannyá változik a kezei között. Mint mondja, azóta Cégénydányádért dolgozik a családjával együtt, amióta megszületett.

Fejlődés, munka, szórakozás

– Kötöttünk egy szerződést az emberekkel, s néhány pontban leírtuk, hová szeretnénk eljutni. Csak annyit ígértünk, hogy egy picit megváltoztatjuk a világot, s lehetőséget adunk a fejlődésre, a munkára és a szórakozásra. A lakosság kétharmada aláírta ezt a szerződést, mi pedig elkezdtük kiaknázni a faluban rejlő lehetőségeket – elevenítette fel azt az időszakot, amikor polgármesterként 2010-ben a település élére állhatott. – Leginkább pénzügyi gondolkodásra volt szükség. Folyton azon törjük a fejünket, hogyan tudunk saját bevételekre szert tenni, miközben az állami pénzeket is igyekszünk okosan forgatni. Amikor átvettem a falut, még 800 ezer forint bevétel származott az iparűzési adóból, most 6 millió – sorolta, elmondva azt is, hogy vállalkozásra ösztönözték az embereket, s a megvásárolt gépeiket bérmunkában dolgoztatták.

Aztán egy másik fontos feladatba is belefogtak, közösséget kezdtek építeni, kitalálva hozzá egy turisztikai programot, amit ma szerte az országban Adj’ Isten Szatmárban! néven ismernek.

– Emlékszem, egy novemberi napon találtuk ki az egészet, s jövő májusra annyi díjat kaptunk érte, hogy magunk sem hittük – idézte fel a kezdeteket Kelemen Róbert.

A jól kitalált arculatnak, a mindenhol megjelenő grafikáknak köszönhetően az üzenet nyelvi akadályokat is átlépve könnyedén elért mindenkit. S hogy ez miért különleges? Mert hol másutt készül saját márkás, szalonnás édesség, vagy olyan Pulyacsoki, amiben házi szilvalekvár a töltelék?

Jó pár helyi termelő termékét piacra tudták vinni, s a milotai víz, a belényesi pálinka, Borbélyné lekvárja, a géberjéni csigatészta, s a Tranzit Kft. zöld diója ma már Cégénydányád hírnevét is öregbíti. Megnyitották a Kende Kúriát és gyönyörű parkját, bővítették a bentlakásos intézményüket, nyertek egy 10 személyes túrahajót, amit a Hortobágyi Nemzeti parkkal közösen szeretnének üzemeltetni, van pajtaszínházuk, s napi rendszerességgel tanyát ver a településen egy-egy turistacsoport.

A megfelelő emberekkel

– Hiszek abban, hogy a polgármesteri megbízatás szolgálat, s egy jó vezető meg kell hogy találja a megfelelő embereket a különböző posztokra. Az én munkatársaim jól végzik a dolgukat akkor is, ha távol vagyok – fogalmazta meg hitvallását a hazáját szerető, a szatmári vidékbe szerelmes és a népviseletet szívesen magára öltő cégénydányádi polgármester.

Az írás teljes terjedelemben megjelent a Kelet-Magyarország Kontúr magazinjában, mely korlátozott számban megvásárolható szerkesztőségünk ügyfélszolgálatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában