Helyi közélet

2016.11.04. 16:01

Makettek egy nem is távoli galaxisból: Star Wars kiállítás Nyíregyházán

Nyíregyháza - Jó 30 évvel ezelőtt egy 14 éves fiú eldöntötte, megépíti a Star Wars-filmek makettjeit, így varázsolva maga köré a mesét. Az első próbálkozások kicsit kezdetlegesre sikeredtek, ám a fiú nem adta fel. Szép lassan nem csak a gyűjtemény száma nőtt, de a munkák színvonala is. Ma Szabó Istvánnak olyan makettgyűjteménye van, mint senki másnak.

Nyíregyháza - Jó 30 évvel ezelőtt egy 14 éves fiú eldöntötte, megépíti a Star Wars-filmek makettjeit, így varázsolva maga köré a mesét. Az első próbálkozások kicsit kezdetlegesre sikeredtek, ám a fiú nem adta fel. Szép lassan nem csak a gyűjtemény száma nőtt, de a munkák színvonala is. Ma Szabó Istvánnak olyan makettgyűjteménye van, mint senki másnak.

– Az első Star Wars-film bemutatójakor még óvodás voltam, s mit sem tudtam erről a világról. Aztán 1982-ben a haverjaim elhívtak moziba, a falumban, a tiszaörsi művelődési házban volt a vetítés. Csak annyit mondtak, lesz egy űrhajós film. Akkor láthattam a Birodalom visszavág című film 2., valójában 5. epizódját.

Maga volt a csoda

– Ez volt az első nagy, színes film az életemben, ami azért is különleges esemény volt, mert csak kéthetente tartottak filmvetítést vasárnaponként. S ha hozzávesszük az elénk táruló látványvilágot, el lehet képzelni, mit éltem át. Nem akartam elhinni, hogy ekkora élmény létezik. A sorozat nyitódarabjával pedig hamarabb találkoztam képregényben, mint filmen, végül a családommal sikerült megnéznünk Tiszafüreden, csak emiatt utaztunk át. Aztán 1984-ben megérkezett a harmadik felvonás, a Jedi visszatér – mondta el Szabó István, nem mulasztva el nyomatékosítani azt is, hogy az első komolyabb makettek a videókorszaknak köszönhetően születhettek meg a ’90-es években.

Farostlemezből, hulladékból

A lejátszóval már meg lehetett állítani a képet, az alaposan megfigyelt űrhajókról, fegyverekről, figurákról rajzot készített, s jöhetett az anyaggyűjtés, majd a munka. Mindezt akkor tudta igazán tökéletesre csiszolni, amikor 1999-ben bemutatták a Baljós árnyak című előzményfilmet, s ebből az alkalomból kiadtak egy tervrajzokat is tartalmazó könyvet. S hogy mi szolgált alapanyagul?

– A fő darabok farostlemezből készülnek, s lécekből épül meg a váz. Ezt kell kartonnal beburkolni. A szerelvényeket használt televíziókból és rádiókból kiszerelt apró alkatrészek adják. De a nyomtatott áramkörök elemei, a kiselejtezett játékok is jó szolgálatot tehetnek. Mindez lefestve megszólalásig hasonlít a vásznon látottakra – sorolta az ügyes kezű mester, akitől már vásárolni is szerettek volna, de nem ad el makettet.

A páratlan kollekció nagyobbik részét most Nyíregyházán is láthatja a közönség a Váci Mihály Kulturális Központban, bár egyvalami nagyon hiányzik az anyagból. Ez nem más, mint a Millennium Falcon – azt a 60 centiméter átmérőjű remekbe szabott darabot ugyanis jelenleg Szegeden csodálhatják meg a rajongók.

Talán egyszer a teljes gyűjtemény is eljut hozzánk Fotó: Internet

Nem csak űrhajókészítésből áll az élet

– Leginkább este és éjszaka barkácsolok, sajnos ma már egyre kevesebb időm van ilyesmire – árulta el a 42 éves, karbantartóként dolgozó makettépítő lapunknak. – Kertes házban lakom, s nem csak űrhajókészítésből áll az élet. Arról soha nem álmodoztam, hogy ilyen területen dolgozzak. Nálam sokkal jobb képzőművészek vannak, s idehaza egyébként sincs nagy hagyománya a sci-fi-nek. Nagy figyelemmel követem a filmfolyam folytatásait is, s feltehetően új makettek is születnek majd, ha látok valami érdekeset a következő epizódokban. Ámbár nagyobb darabok készítésére már egyre nehezebben veszem rá magam – árulta el Szabó István.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában