Helyi közélet

2016.11.27. 12:19

Tudományos nap a Felső–Szabolcsi Kórházban Kisvárdán

Kisvárda – A kisvárdai kórház történetében az 1887-es volt az első olyan esztendő, amikor kórházként említették. A kisvárdai kórházban 1967–től váltak rendszeressé a tudományos ülések. A kezdetekkor elsősorban, szülészeti, sebészeti, gyermekgyógyászati témakörből tartottak előadást a kórház orvosai, szakdolgozói.

Kisvárda – A kisvárdai kórház történetében az 1887-es volt az első olyan esztendő, amikor kórházként említették. A kisvárdai kórházban 1967–től váltak rendszeressé a tudományos ülések. A kezdetekkor elsősorban, szülészeti, sebészeti, gyermekgyógyászati témakörből tartottak előadást a kórház orvosai, szakdolgozói.

December 1–én, csütörtök délután két órakor kezdődő tudományos napon öt előadás hangzik el – mondta érdeklődésünkre Dr. Lőrinczi Sándor a Szakmai Vezető Testület vezetője– szakmájukban neves szakemberektől.

Hegyi Henrik D. főigazgató köszöntőjét követően a Szakmai Vezető Testület elnöke Dr. Lőrinczi Sándor ismerteti a program célját s szól az elkövetkezendő időszak további terveiről.

– Ezzel a Tudományos napi rendezvényünkkel szeretnénk megújítani az eddigi tudományos ülések rendszerét. Éves szinten két nagyobb, országosan is elismert előadókkal, kívánunk tudományos napot rendezni. Célunk az, hogy ezek a szakmájuk legjobb művelői a munkaterületük legfrissebb, a klinikai munkájuk eredményeiről szóljanak a kisvárdai kollegák előtt. Természetes a két nagy rendezvényünk mellett, továbbra is megtartjuk a már hagyományos helyi szakmai munka ismereteinek közkincsé tételét kollegáink között.

Zenei indítás s öt aktuális előadás

Az előadások előtti zenei programban a résztvevők meghallgathatják Agárdy Eszter csellójátékát, zongorán kíséri Tetyana Sikorska. A zenei programot követően az első előadó Prof. Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Anaesthesiológia és Intenzív Therápiás Klinika a XXI. századi betegbiztonságról szól a megjelentek előtt. A Felső–Szabolcsi Kórház Gyermekosztályának gyermekgyógyász és gyermekkardilógus főorvosa számol be a helyi munkáról. Tömeges baleset és katasztrófa egészségügyi ellátásáról Dr. Mártai István főorvos, oxyológus szakorvos, honvéd– és katasztrófa szakorvosa, a Magyar Oxyológia Társaság elnöke mondja el tapasztalatait. A sürgősségi ellátásról számolnak be a Szabolcs–Szatmár– Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztály szakmai munkájáról, Dr. Zentay Attila és Dr. Ligeti Richárd adjunktusok. A természetes volumen terápiáról Dr. Szabó Erzsébet főorvos, Biotest Hungaria Kft tartja meg előadását.

Közkincsé tenni a legfrissebb szakmai ismereteket

–Ez a tudományos nap, melynek előadói, egy–egy témában, egyetemekről, klinikákról, más tudományos intézetekből hívtunk előadókat, mindenféleképpen pozitív, ha még ilyen kis helyen is, mint Kisvárda közkincsé teszik az összegyűlt tapasztalatokat, amelyekből mi csak tanulhatunk. Új ismereteket szerezve meghallgatják egymás véleményét, a munka jobbítása érdekében. Ezek az előadások, véleménycserék, a tapasztalatok kicserélésével a meglévő tudáskörök szélesednek, frissül a szemlélet s a szakmai elhívatottság is erősödik– mondta befejezésül a Szakmai Vezető Testület elnöke Dr. Lőrinczi Sándor.

A Tudományos nap szponzorai a Richter–Gedeon Zrt és a Biotest Hungaria Kft.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában