Helyi közélet

2016.11.30. 09:09

Vajon a robotok elveszik majd előlünk a munkát?

Nyíregyháza - Közel az idő, amikor az automatizálás olyan szintre fejlődik, hogy számtalan területen robotok helyettesítik majd az emberi munkaerőt.

Nyíregyháza - Közel az idő, amikor az automatizálás olyan szintre fejlődik, hogy számtalan területen robotok helyettesítik majd az emberi munkaerőt. Az IBM szerint még néhány év, s a számítógépek képesek lesznek úgy észlelni a valamennyiünket körbevevő világot, mint mi, emberek. Nem csak látni és hallani fognak, de ízlelni és szagolni is képesek lesznek. A világot fele-fele arányban rémíti meg, illetve tölti el csodálattal a robottechnológia robbanásszerű fejlődése. A kérdés, kinek lesz igaza: egy emberi erőt kímélő jobb világ, vagy a tömeges munkanélküliség kora köszönt ránk?

Teljesen automatizált a gyártás

A közelmúltban adták át Vásárosnaményban a Swiss Krono OSB-lap gyárát. A legmodernebb gyártási technológia gyakorlatilag százszázalékos automatizáltsággal párosul, ám mégsem szomorkodnak emiatt a településen, mert száznál is több állás jött létre a 30 milliárdos beruházásnak köszönhetően.

– Folyamatosan, 24 órán át termelünk, aminek az eredménye 800 köbméter, vagyis körülbelül harminc kamionnyi áru naponta – mondta Kázmér Szilárd, a cég műszaki és termelési területéért felelős ügyvezetője. – A gyártósori egységek vezérlőberendezései hálózatba vannak kötve, kommunikálnak egymással, így teljesen automatizált a gyártás. Ehhez műszakonként csak 16 ember munkájára van szükség, ők a vezérlőteremből felügyelik a folyamatot, az érzékelő- és mérőegységek adatait. A karbantartókkal és az adminisztrációval foglalkozó munkatársakkal együtt 110-en dolgoznak a gyárban – adott bepillantást Kázmér Szilárd az ultramodern, mégis munkahelyteremtő cég működésébe.

Felesleges félni a gépektől

Simon Béláné dr. Balogh Ágnes nyugalmazott főiskolai tanár évtizedek óta foglalkozik humanoid robotokkal, mégsem fél tőlük. Azt mondja, a rettegett komputer sem vette el az emberek kenyerét, sokkal inkább új munkahelyeket generált.

– A nagy robotfejlesztő országok a számítógép térhódításához hasonló technológiai forradalmat jósolnak 2050-re. Vagyis szerintük 30 év múlva minden háztartásban lesz robot. A legutóbbi lipcsei RoboCup világversenyen mi magunk is tapasztaltuk, milyen dinamikus a fejlődés. Ott mutattak nekünk például robotizált kórházat, láttuk milyen robotkart fejlesztett az Amazon cég, s nem is ez a legmeglepőbb a számunkra, inkább a robot tömeges elterjedése, amire fel kell készülni. A munkaerőpiacon nagyobb szükség lesz a kvalitásos, magasan képzett dolgozókra, nyilván előnyben lesznek azok, akik rendelkeznek valamiféle számítástechnikai ismerettel, de tudomásul kell venni: tanulni muszáj. Félni pedig felesleges a géptől. Egy német robotfejlesztő professzort idéznék, aki mindig azt hangsúlyozta, a szuprémium az ember, aki a robotika három alaptörvényét – a robot engedelmességgel tartozik, de nem tehet kárt sem emberben, sem önmagában – is megalkotta.

Az viszont tény, hogy van ennek egy másik oldala, amiről mi is keveset tudunk. A szingapúriak indítottak például egy közöstér-rendszerű online versenyt. Ennek az a lényege, hogy a versenyzők egy digitális robotot irányítanak a virtuális térben, a parancsokat pedig egy igazi gép a valóságban is ugyanúgy végrehajtja. Amikor utánaolvastam, rá kellett jönnöm, hogy ugyanezt egy német és szingapúri közös projekttel a hadiiparban is be akarják vezetni, nyilván a saját katonai veszteségeik minimalizálása érdekében. Ez már valóban félelmet kelthet az emberben – mondta el lapunknak az informatikus egyetemi doktor.

KM–HP, MJ


Munkakörök jövője

Szobaszerviz: a Bolt robot 3 perc alatt kiszállítja az ételt és italt.

Gyári munkák: a gép-és autógyártásban, élelmiszer-feldolgozásban, veszélyes hulladékkezelésben és elektronikai területen alkalmaznának robotot.

Egészségügy: ételt, mosott ruhát, szennyest és veszélyes hulladékot szállít a robot már a Honvédkórházban is, napi 13 órában.

Gyógyszer és jegykiadás: receptet fogad, csomagol, címkéz és kézbesít a robot.

Jog: jogász asszisztensek helyett szerződéseket fogalmaz a gép.

Újságírás: a szöveggeneráló programok adott adatbázisból sporttudósításokat, gazdasági és tőzsdei összefoglalókat írnak.

Pénzügy, tőzsde: brókerek helyett döntenek az algoritmusok.

Asszisztencia: titkárnőket, asszisztenseket helyettesít a szoftver.

Idegenvezetés: akár éjszaka is megmutatja a múzeumok kiállítási tárgyait a robot a monitoron keresztül.

Nővérekre szükség lesz

Két-három éven belül az autonóm működésű rendszerek elterjednek. Ilyenek lesznek az önvezető gépjárművek és teherautók, az automatikus kereskedőrendszerek, a házi robotok, amelyek képesek döntéseket hozni az emberek helyett. A robotokkal legkevésbé kiváltható munkahelyek között van a pszichológus és a nővér – azon munkahelyek, ahol tárgyalni kell, vagy egyedi ötletekkel előállni. A legnagyobb veszélyben az értékesítésben, az adminisztrációban és a kereskedelemben dolgozók vannak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában