Helyi közélet

2016.12.01. 11:17

Időutazás az evangélikus kollégiumban

Nyíregyháza - Kollégiumunkban immár három éve hagyomány a Luther-hét megrendezése: az eseménysorozatra az idén november 9–16. között került sor.

Nyíregyháza - Kollégiumunkban immár három éve hagyomány a Luther-hét megrendezése: az eseménysorozatra az idén november 9–16. között került sor.

Első feladatként mindegyik csoportnak projektmunkát kellett készítenie „Szokások és babonák Luther Márton korában” címmel – nekünk ez a feladat volt a kedvencünk. Kaptunk egy hatalmas fehér lapot. Miközben a lehető legügyesebben próbáltuk kivitelezni az ötletünket, még közelebb kerültünk egymáshoz a csoportunk többi tagjával. Hosszúra nyúlt megbeszélés után álltunk neki a művünknek, amely végül látványos színvilágával a második legjobb eredményt érte el!

Férfinak álcázta magát a nő

A többi csapat is igyekezett egyedit alkotni: voltak, akik a korabeli higiéniáról, az esküvői szokásokról, a boszorkányégetésről, vagy az akkoriban legelterjedtebb gyógyítási módról, az érvágásról írtak (illusztrációval is szemléltetve a témát), de akadt olyan csapat is, amelyik egy boszorkány képzeletbeli közösségi oldalát szerkesztette meg. A győztesek végül azok a diákok lettek, akik Wartburg várának makettjét is elkészítették (még a boszorkány sem hiányzott a vár­udvarról).

Egy totót is kitöltöttünk, amely a Luther életével és a reformációval kapcsolatos ismereteinket tesztelte. Akadt egy-két fogós kérdés…

A rendezvénysorozat utolsó napján Laborczi Géza lelkész, a kollégium igazgatótanácsának elnöke tartott ünnepi áhítatot, amelyet egy Lutherről szóló humoros jelenet követett.

Az 1521-ben játszódó mini színdarab György lovag avagy Az álcázás mesterei címet kapta. Főszereplője a Wartburg várában rejtőző Luther Márton, akit meglátogat barátja, Melanchton Fülöp és egy magát férfinak álcázó újságírónő.

Nem a rivalizálás volt a lényeg

A még újságíró-igazolvánnyal is rendelkező hölgynek végül sikerül interjút készítenie a gyanakvó Lutherrel. A rövid vígjátékot Borza Tünde tanárnő írta és rendezte, a szereplők pedig diákok voltak: Nagy Anita (újságíró), Pallay Róbert (Luther), Pinte Bálint (Melanchton). Attól függetlenül, hogy a projektmunkában és a totóban is versenyeztek egymással a csoportok, az egész programsorozatnak nem a rivalizálás volt a lényege, hanem az, hogy jól érezzük magunkat.

Persze nem lenne rossz, ha jövőre a mi csoportunk nyerné az első díjat…

- Havasi Panna és Tóth Janka, Luther Márton Evangélikus Kollégium, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában