Helyi közélet

2017.01.14. 09:16

Hóhelyzet: nem történt tragédia

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pénteken szinte egész nap havazott, estére azonban az eső is megérkezett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pénteken szinte egész nap havazott, estére azonban az eső is megérkezett.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei csütörtökön este tizenegy, az éjszaka folyamán és a hajnali órákban negyvenegy, pénteken reggel pedig újabb tizenkét géppel végeztek síkosságmentesítési munkálatokat.

Az emberek óvatosan, önmagukra is vigyázva közlekedtek.

Ilyés György

– Járhatatlan útszakasz, elzárt település a megyében nincs, a kiszórt só a reggeli forgalom hatására a lehullott hóréteggel összekeveredett, a latyak eltávolítását és a burkolat sókoncentrációjának fenntartását pénteken ötvenhárom kettős rendeltetésű géppel látták el a Közút munkatársai – mondta el érdeklődésünkre Veczán László, a társaság megyei műszaki tervezési és lebonyolítási osztályvezetője.

A megyeszékhelyen a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. mind a tizenhét gépe és csaknem százötven munkatársa vett részt a hóeltakarításban.

– Első ütemben a főbb tömegközlekedési útvonalakat takarítjuk, ezek után következik a mellékútvonal-hálózat rendbetétele. A járdákat, kerékpárutakat és fizető parkolókat folyamatosan tisztítjuk, emellett munkatársaink kézi erővel a buszmegállókat és gyalogátkelőhelyeket síktalanítják – tudatta Szabó Edina, a NYÍRVV szóvivője.

Átlagos napot zártak

A nagy hó ellenére pozitív napot zártak a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai.

– Kollégáink huszonhárom esetben intézkedtek, szerencsére minden alkalommal anyagi káros balesetnél helyszíneltek. Ezek okai zömében a kellő követési távolság be nem tartása és a rosszul megválasztott sebesség voltak. Nagyobb személyi sérüléssel vagy tragédiával végződő közúti baleset nem történt Szabolcs-Szatmár-Bereg területén – tájékoztatta lapunkat Fehérvári Marietta sajtóreferens.

Ilyés György megyei vezető mentőtiszt szintén jó hírekkel szolgált.

– A csúszóssá vált utak miatt arra számítottunk, hogy megnövekszik a riasztások száma, azonban szerencsére a megyében rendkívüli eseménytől mentes, átlagos napot zártunk. Tokaj és Rakamaz között egy kisbusz és egy személyautó karambolozott, azonban ott sem volt szükség arra, hogy a baleset helyszínéről bárkit kórházba szállítsunk.

– A havazás miatt a mentők helyszínre és kórházba érkezési ideje ugyan megnövekedett, de az a megye egészére igaz volt, hogy lassabban közlekedtek az utakon. Felkészültünk arra, hogy sok lehet a közúti ráfutásos baleset, illetve az elcsúszásos, végtagsérüléssel járó eset, ám úgy tűnik, pénteken késő délutánig az emberek óvatosan, önmagukra is vigyázva közlekedtek gyalogosan és gépjárművel is.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltóit műszaki mentésekhez riasztották pénteken.

Darura is szükség volt

– Árokba csúszott egy mikrobusz Nyírtasson, egy kamion Ököritófülpösön és egy személygépkocsi Nyíregyházán; utóbbi kettő félpályás forgalmi akadályt képezett. A szakemberek áramtalanították a járműveket, és ahol szükség volt rá, tűzoltódaru segítségével visszaemelték azokat az útra. Ezeknél az eseteknél személyi sérülés nem történt – ismertette Dóka Imre szóvivő, aki a Rakamaz és Tokaj közötti karambol mellett egy piricsei esetről is beszámolt.

– A Ságvári utcában villany­oszlopnak ütközött egy autó péntek délután. Az oszlop kitört, csak a légvezeték tartotta. A nyírbátori hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, és biztosították a helyszínt az áramszolgáltató kiérkezéséig. A balesetben senki nem sérült meg, a jármű elszállításáról a tulajdonos gondoskodott.

- KM-BM, CsA -


Jó tanácsok a közúti balesetek megelőzésére

A közúti tragédiák megelőzése érdekében érdemes megfogadni a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának tanácsait:

– A járművezetők mindig a megváltozott útviszonyoknak, időjárási körülményeknek megfelelően közlekedjenek!

– A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva vezessenek, így kisebb a balesetek kockázata.

– Nagyon fontos lakott területen kívül és belül is a sebesség megfelelő megválasztása. Jeges, havas úton jelentősen megnő fékút, ha pedig megcsúszik a jármű, nagyobb sebességnél sokkal nehezebb korrigálni mozgását.

– A lefagyott úton kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat!

– Jeges, csúszós úttesten kanyar előtt mérsékeljék sebességüket, nehogy átsodródjanak a szemközti sávba vagy lecsússzanak az útról!

– A balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt gondosan takarítsák le a gépkocsijuk ablakait, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen!

– Utazásuk megtervezésekor hosszabb menetidővel számoljanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában