Helyi közélet

2017.01.10. 09:39

Visszatekintő - Makettek ebből a galaxisból

Nyíregyháza, Tiszaörs - Jó 30 évvel ezelőtt egy 14 éves fiú eldöntötte, megépíti a Star Wars-filmek makettjeit, így varázsolva maga köré a mesét.

Nyíregyháza, Tiszaörs - Jó 30 évvel ezelőtt egy 14 éves fiú eldöntötte, megépíti a Star Wars-filmek makettjeit, így varázsolva maga köré a mesét. Az első próbálkozások kicsit kezdetlegesre sikeredtek, ám a fiú nem adta fel. Szép lassan nem csak a gyűjtemény száma nőtt, de a munkák színvonala is. Ma Szabó Istvánnak olyan makettgyűjteménye van, mint senki másnak.

Videóról rajzot készített

– Az első Star Wars-film bemutatójakor még óvodás voltam, s mit sem tudtam erről a világról. Aztán 1982-ben a haverjaim elhívtak moziba, a falumban, a tiszaörsi művelődési házban volt a vetítés. Csak annyit mondtak, lesz egy űrhajós film. Akkor láthattam a Birodalom visszavág című film 2., valójában 5. epizódját – mesélte.

Az első komolyabb makettek a videókorszaknak köszönhetően születhettek meg a ’90-es években. A lejátszóval már meg lehetett állítani a képet, az alaposan megfigyelt űrhajókról, fegyverekről, figurákról rajzot készített, s jöhetett az anyaggyűjtés, majd a munka.

A páratlan kollekció nagyobbik részét novemberben Nyíregyházán is láthatta a közönség a Váci Mihály Kulturális Központban, bár egyvalami nagyon hiányzott az anyagból. Ez nem más, mint a Millennium Falcon – azt a 60 centiméter átmérőjű remekbe szabott darabot ugyanis éppen Szegeden csodálhatták meg a rajongók.

KM-MJ


Nem ad el maketteket

– A fő darabok farostlemezből készülnek, s lécekből épül meg a váz. Ezt kell kartonnal beburkolni – avatott be az építésbe Szabó István.

– A szerelvényeket használt televíziókból, rádiókból kivett apró alkatrészek adják. De a nyomtatott áramkörök elemei, a kiselejtezett játékok is jó szolgálatot tehetnek. Mindez lefestve megszólalásig hasonlít a vásznon látottakra – sorolta az ügyes kezű mester, akitől már vásárolni is szerettek volna, de nem ad el makettet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában