Helyi közélet

2017.02.24. 08:17

Legoland és Space központ - Turistaparadicsom lesz a megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk több települését is érintik a fejlesztések, amelyek közül a legnagyobb értékű egy 9,5 milliárdos beruházás: ennyiből épül Legoland Discovery Center Nyíregyházán. Első olvasatra talán elrugaszkodott a gyulaházi Space központ létesítésének híre, de hol máshol is épülhetne Magyarországon egy modern, kozmikus center, mint hazánk első és egyetlen űrhajósának szülőfalujában?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk több települését is érintik a fejlesztések, amelyek közül a legnagyobb értékű egy 9,5 milliárdos beruházás: ennyiből épül Legoland Discovery Center Nyíregyházán. Első olvasatra talán elrugaszkodott a gyulaházi Space központ létesítésének híre, de hol máshol is épülhetne Magyarországon egy modern, kozmikus center, mint hazánk első és egyetlen űrhajósának szülőfalujában?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett településein főként szállás- és gyógyhelyek fejlesztésével, bővítésével, a kulturális és vízi turizmus előremozdításával, valamint attrakciófejlesztéssel kapcsolatos beruházásokat terveznek.

– Kormányhatározat született arról, hogy 9,5 milliárd forintos támogatással Legoland Discovery Center épül Nyíregyházán – közölte dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. Hozzátette:

– Több mint három éve foglalkozom személyesen ezzel a témával. Óriási lehetőséget rejt magában a leendő beruházás. Európában négy hasonló központ van: Németországban kettő, Angliában és Törökországban egy-egy. Egyelőre nincsenek konkrétumok, annyit viszont megígérhetek, hogy 2020-ig megvalósul Magyarország legkülönlegesebb turisztikai attrakciója. Sok egyeztetés van még hátra, de egészen biztos: ez az ország egyik legjelentősebb beruházása a következő néhány évben .

További nagyarányú fejlesztések előtt áll a Nyíregyházi Állatpark is. Az uniós másfél, valamint a hazai forrásból eredő 4,3 milliárd forintnak köszönhetően már az idén elkészül az új, látogatócentrummal kibővített főbejárat és a hópárduckifutó, később megépül többek között az ökológiai sétaút, a különleges atmoszférájú Indiai Ház, a Pangea Ökocentrum, Szálloda és Oktatóbázis. A fennmaradó összegből a hideg égöv és a jégkorszak állatait bemutató létesítményre is futja majd.

Irány a világűr!

– Az elmúlt év végén már egyeztettünk az illetékesekkel, azonban annyira friss a fejlesztést elfogadó határozat, hogy még nem tudok konkrétumokról beszámolni a beruházással kapcsolatosan – árulta el lapunk érdeklő­désére Bardi Béla polgármester a Gyulaházára tervezett Space központtal kapcsolatban.

– Annyit elmondhatok, hogy tavaly pályáztunk egy kiállítóterem megépítésére azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti, s a repüléstörténeti kiállítási anyag egy része is Gyulaházára kerüljön. Elképzelésünket elsősorban azzal indokoltuk, hogy Farkas Bertalan községünk szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen. Már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is idekerülhetnének – jegyezte meg Bardi Béla, s hozzáfűzte: nagyon örülnek a lehetőségnek, s bíznak benne, hogy egy óriási érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakcióval gazdagodik Gyulaháza.

Reneszánsz hangulat

Másfél milliárd forint uniós támogatásból újul meg a kisvárdai vár.

– Első lépésben a nézőtér és a sátortartó vasszerkezet bontásával kezdődik meg a kisvárdai vár turisztikai felújításának folyamata – tudtuk meg Leleszi Tibortól. Kisvárda polgármestere elmondta azt is, ezt követően már márciusban a régészek veszik birtokba a területet és elkezdődik a teljes régészeti feltárás. Nagyon sok múlik azon, hogy mit találnak a szakemberek a mélyben, mert ez is hatással lesz a folytatásra.

– Ami biztos, hogy a rekonstrukció végére a vár megőrzi reneszánsz hangulatát, belső udvarát és a színházi funkcióját is, valamint kápolnával és virtuális kiállítótérrel is bővül az intézmény – sorolta a város vezetője.

KM


Fejlesztések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (milliárd forint)

Tokaj kiemelt turisztikai térség európai uniós finanszírozású fejlesztései:

A Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése 1. ütem 0,4

Felső-Tisza kiemelt turisztikai térség európai uniós finanszírozású fejlesztései:

Nemzetközi sportturisztikai kapacitásfejlesztés 0,95

A kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése 1,5

A komlódtótfalui Becsky-Kossuth Kúria turisztikai célú fejlesztése 0,28

Nyírség kiemelt turisztikai térség európai uniós finanszírozású fejlesztései:

A Bencs Villa turisztikai hasznosítása 0,28

A Nyíregyházi Állatpark fejlesztése 1,5

A nyíregyházi Szabadtéri Színpad felújítása 1,1

A Sóstói Múzeumfalu fejlesztése 1,5

Nyíregyháza–Sóstógyógyfürdő komplex turisztikai fejlesztése 1

Tokaj kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései:

A Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése 2. ütem 1,2

Felső-Tisza kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései:

A kisvárdai Várfürdő felújítása 2,3

Sportszálló és apartmanház építése Kisvárdán 1,5

A komlódtótfalui Becsky-Kossuth Kúria turisztikai célú fejlesztése 0,04

Tematikus vonzerő fejlesztése (Mária út, Máriapócs, Zsidó örökség) 1,5

Térség élménykínálatának fejlesztése Kisvárda és környékén (Gyulaháza Space központ) 3

Tisza-vidék vízi turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó infrastruktúra- és hálózatfejlesztés 1

Szálláshely-fejlesztés Kisvárda és környékén 1

Nyírség kiemelt turisztikai térség hazai finanszírozású fejlesztései:

LEGOLAND Discovery Center – Nyíregyháza 9,5

Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda építése 3,1

A Leveleki tó attrakciófejlesztése 0,5

A Nyíregyházi Állatpark fejlesztése 4,3

Kiemelt térségi szintű, hazai finanszírozású fejlesztések:

Felső-Tisza kiemelt turisztikai fejlesztési térség attrakciófejlesztése 0,25

Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség attrakciófejlesztése 0,25


Tisztelt nyíregyháziak! A Magyar Kormány ma megjelent döntésének értelmében, megépítjük Magyarország legkülönlegesebb turisztikai attrakcióját Nyíregyházán 2020-ig - írta a polgármester Facebook-oldalán.

 


A kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térséget - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A fejlesztésekre tervezett uniós és hazai források összege 49 projektre eléri a 102 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában