Helyi közélet

2017.02.19. 20:17

Ne börtön legyen a lakás!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az átültetés az egyik alapvető lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos vendégektől.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az átültetés az egyik alapvető lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos vendégektől.

– A teraszról a lakásba kerülő növények nehéz napokat élnek át a tél utolsó heteiben, kártevők, kórokozók sora dézsmálja ilyenkor a legyengült, stresszes növényeket. Mindenre van megoldás, csak meg kell értenünk, hogyan működnek a nyáron oly hálás növényeink – kezdte lapunk tájékoztatását Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint az első „pofont” még ősszel kapják a kertből a lakásba kerülő növények.

– Ezekben az esetekben az a legnagyobb hiba, hogy a dézsás virágaink csak akkor kerülnek be a négy fal közé, amikor novemberben komolyabb mínuszokat jósolnak. Ilyenkor a kinti 0 fokról a növény bekerül a 23 fokra fűtött, alacsony páratartalmú lakásba. Ehelyett sokkal szerencsésebb az, ha már szeptember végén behozzuk őket, olyankor, amikor még nem fűtünk annyira intenzíven, ezáltal kedvenc növényeink gyorsabban hozzászokhatnak „téli börtönükhöz” – vélekedett a szakember. Hozzátette: nagyon fontos, hogy lehetőleg a lakás legfényesebb pontjára kerüljenek. A közhiedelem ellenére öntözni és tápoldatozni is kell őket, de sokkal kevesebbet, mint amikor a teraszunkon vannak.

Nagyobb cserépbe

– A tél végéhez közeledve a több éve ugyanabban a cserépben sínylődő növényeket érdemes átültetni egy 2–3 centiméterrel nagyobb átmérőjű cserépbe. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor érdemes a cserépből kivéve a föld külső 15 centiméterét lefejteni a gyökér körül, majd a megfelelő tartós műtrágyát hozzáadva visszaültethetjük – adott hasznos tanácsot Kohán Márk, majd kiemelte: az átültetéssel együtt meg is kell metszeni növényeinket. Főleg az elnyúlt, megkopaszodott példányokat ne sajnáljuk jól visszavágni. Ha átültettük őket, a metszést erős hajtásnövekedéssel és kompakt formával hálálják meg.

– Sajnos, a leanderek visszavágásával a virágrügyeket is levágjuk, így azok csak a nyár második felében fognak virágot hajtani. Ám ha soha nem vágjuk vissza, néhány év után egy hosszú, kopasz szárunk lesz, ami előbb vagy utóbb a kukában végzi. Az átteleltetett növények közül a citrusokat, a olajfákat, hibiszkuszokat és bougainvilleákat bátran vágjuk vissza – tanácsolta a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

– Ha a növényünkön meg­telepedtek a kártevők, akkor is a visszavágás és az átültetés az első két lépés annak érdekében, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos vendégektől. A kártevők legnagyobbrészt gyengültségi paraziták, amik csak a legyengült növényeket támadják meg – hívta fel kertbarát olvasóink figyelmét a szakember.

Célszerű előtte letisztítani

A leggyakoribb kártevők a pajzs- és a levéltetvek. Míg az utóbbiak ellen a kontakt hatású rovarölők használata is elégséges, addig a pajzstetvek esetében (a viaszos bevonatuk miatt) érdemes felszívódó szereket használni. Azonban mielőtt ilyen erős vegyszerhez nyúlnánk, célszerű a növényt langyos, szappanos vízzel, szivaccsal vagy körömkefével letisztítani. A legnagyobb hatásfoka akkor van a felszívódó szereknek, amikor a növény egy intenzívebb életciklusba ér. – Mindenképp kérjük szakember segítségét a védekezés megkezdése előtt – figyelmeztet Kohán Márk.

Szerinte a vegyszerek használatánál szerencsésebb egy fagymentes időszakot választani, és a növényt a teraszon vagy az udvaron lepermetezni. Ha nem akarjuk pakolgatni, akkor meg kell várni a tavaszt, mert nem egészséges a vegyszeren jelzett várakozási időn belül visszavinni a növényt a lakásunkba.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában