Helyi közélet

2017.03.22. 19:29

Dr. Papcsák Ferenc Budapesten is szabolcsi maradt

Kemecse - Lokálpatriotizmus – ragaszkodás a szülőföldhöz, természeti vagy épített, írott vagy íratlan kincseihez.

Kemecse - Lokálpatriotizmus – ragaszkodás a szülőföldhöz, természeti vagy épített, írott vagy íratlan kincseihez.

– Egy ilyen elismerés természetesen számvetésre is késztet – fűzte hozzá dr. Papcsák Ferenc –, egyre erősebbé vált a meggyőződés bennem, hogy nem az elvégzett feladatokat, a közéleti teendőket kell a magam számára összeírnom, hanem azokra az emberekre kell összpontosítanom, akiknek a munkája a díj mögött felsejlik.

Volt országgyűlési képviselőként, a fővárosban élő közéleti személyiségként a helyi közösség és a munkatársaim támogatása nélkül semmilyen eredményt nem tudtam volna elérni, ezért úgy vélem, ezt a címet személyemen keresztül tulajdonképpen a közösség kapta.

A gondolatok között felbukkant a lokálpatriotizmus is: a ragaszkodást a szülőföldhöz, annak értékeihez, természeti vagy épített, írott vagy íratlan kincseihez. – Bár közel négy évtizede élek Budapesten, ha bárki, bármikor megkérdezi, hová valósi vagyok, a válaszom egyértelműen az: Szabolcsból jöttem, Borzsováról. Ez számomra nemcsak földrajzi meghatározottságot jelent, kifejeződik benne kötődésem a gyökereimhez, mert abban hiszek, hogy aki nem tudja, honnan jött, az sosem érheti el a kitűzött céljait.

Amikor csak tehetem

A fővárosból is lehet s kell tartani a kapcsolatot szűkebb hazával, a megyével, a térséggel, Kemecsével. Én még emlékszem arra az időre, amikor az M3-as autópálya csak Gödöllőig ért el, és a hazafelé vezető út 3 és fél óráig is eltartott. Ahogy haladt előre az idő, az élet, úgy haladt előre az autópálya is: most már Vásárosnaményig juthatok el, lényegesen gyorsabban.

A kapcsolattartás sokkal könnyebb lett, nem mintha a „hőskorban”, a 3 és fél órás utazások időszakában hanyagoltam volna a kapcsolatok ápolását – akkor és most is gyakori vendég vagyok otthon, amikor csak tehetem, hazalátogatok, de a rokoni, baráti vagy közéleti viszonyok életben tartása érdekében igénybe veszem a létező összes kommunikációs lehetőséget is. Legutóbb sajnos egy szomorú esemény kapcsán jártam szülőföldemen: Kozma Péter barátomat, volt országgyűlési képviselőt temettük.

Egy ilyen kitüntetés kötelezettség is: terveim, céljaim bőven vannak, ezért igyekszem a jövőben is minden energiámmal, tehetségemmel és a számomra adott lehetőségekkel élve szülőföldem érdekében tevékenykedni. Ebben kiváló és nagyszerű társakra találtam Lipők Sándor polgármester és Seszták Miklós miniszter személyében, akikkel azon vagyunk és leszünk, hogy a szűkebb és távolabbi környéken élők számára fejlődő és élhető környezetet teremtsünk. Ehhez kértem, és szerencsére meg is kaptam a családom támogatását is, így bizakodó vagyok a rám váró feladatokat illetően – tett végül ünnepi fogadalmat dr. Papcsák Ferenc.

KM-NyZs


Laudáció

Dr. Papcsák Ferenc, az MNB Felügyelő Bizottságának elnöke, ügyvéd, politikus 2002–2006 között Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselőjeként segítette Kemecse munkáját.

Több fontos kérdésben támogatta Kemecsét, mint például a várossá válás folyamata, a járási cím megszerzése, az új városháza épületének és főterének megépítése.

Nem csupán Kemecse számíthat a segítségére, támogatására, hanem a térség, a térség települései is, függetlenül attól, hogy feladatai nem vidékünkre kötik.

A térség lakosaival baráti kapcsolatot ápolt, s ápol mind a mai napig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában