Helyi közélet

2017.03.20. 07:12

Sulibüfé: behozzák, ami ki van tiltva

Nyíregyháza - Ha minden előírást betartanának, amit a jogszabályok elvárnak, gyakorlatilag nem tudnának mit feltenni a büfé polcaira.

Nyíregyháza - Ha minden előírást betartanának, amit a jogszabályok elvárnak, gyakorlatilag nem tudnának mit feltenni a büfé polcaira.

Gyakran hangzik el este a családokban az a kérdés, hogy mi volt a suliban, mit ettél ma egész nap. A gyermekek, serdülők jellemzően 5–8 órát töltenek az iskolában, majd sokan mennek tovább különórákra, edzésekre, és csak későn érnek haza. Gyakran a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de olykor (például nulladik óra esetén) négyet is az iskolában vagy az otthonuktól távol fogyasztanak el. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen elérhető kínálattal találkoznak a gyerekek, mit pakolnak nekik a szülők és mit vesznek meg ők maguk az iskolában vagy annak környékén – juttatta el lapunkhoz álláspontját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Délben eszükbe sem jut

– Nekünk nagyon kis forgalmú büfénk van, s nem is vagyunk nyitva a 15 perces szüneteket s a reggeli egy órát leszámítva – mondta el lapunknak Kindruszné Stefán Erika, a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének vezetője.

– A gyerekek inkább reggel állnak meg a büfé előtt, délben viszont eszükbe sem jut az ebédet csokoládéra lecserélni, sokan még repetáznak is. Egy elszegényedőben lévő lakótelep melletti intézmény vagyunk, s a 325 gyerekünkből soknak jó, ha egy 15 forintos rágógumira vagy 50 forintos nyalókára jut. Olyan is előfordult már, hogy az egyik gyerek hitelbe akart ennivalót kérni, annyira éhes volt. Egyébként itt legjobban a pizza, a szendvics, a linzer s a sós ropi megy, s valamennyi olcsó csokoládét is muszáj tartanunk. Italokból az ice tea, a rostos lé és az ásványvíz fogyasztása jellemző, de forró csokoládénk és teánk is van. Korábban mi is szigorúan megtiltottuk a szénsavas, cukros üdítőitalok s a sütemények árusítását, de gyorsan rá kellett jönnünk, hogy a többség könnyűszerrel áthozza ezeket a szomszédos kisboltból – foglalta össze a legfontosabbakat a tagintézmény-vezető.

Mányku Katalin a megyeszékhelyen működő Bem József Általános Iskolában üzemeltet büfét. Mint azt lapunknak elmondta: ha minden előírást betartanának, amit a jogszabályok elvárnak, gyakorlatilag nem tudnának mit feltenni a büfé polcaira.

Nem volt nyerő a gyümölcs

– Ebben a meglátásom szerint a gyártók is hibásak – mondta lapunknak, majd hozzátette: volt, amikor rengeteg gyümölcsöt kínált a büfé, de a gyerekek egyszerűen nem vették meg, így ez lekerült az „étlapról”.

– Ami megy, az a Fornetti, a pizzaszelet és az üdítő – sorolta Mányku Katalin, aki elmondta lapunknak: szigorú szabályok vonatkoznak a büfében kínált termékek só- és cukortartalmára.

– Az iskolai büfék működésének szabályait az utóbbi időben megszigorították, így például csipszeket, cukros üdítőket, illetve energiaitalokat nem lehet árulni – mondta el lapunknak az egyik nyíregyházi középiskolában büfét üzemeltető férfi. Az így „kiesett” termékeket salátákkal, zabfalatokkal és teljes kiőrlésű pékáruval igyekeztek pótolni, a cukros üdítőket pedig felváltotta az ásványvíz és a gyümölcslé.

– Az a tapasztalat, hogy a kitiltott dolgokat otthonról behozzák a gyerekek az iskolába, vagy megveszik a közeli kisboltban. Záráskor azt is látjuk, hogy a szülőktől kapott szendvicsek nagy része a kukákban landolt – mondta lapunknak a férfi.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlata a büfék kínálatára

Folyadékok: ásványvíz, tej, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejes italok, 100%-os gyümölcslé, frissen facsart narancs- vagy almalé, filteres gyümölcstea, zöld tea, frissen készült gyümölcs- és zöldségsmoothie kevés cukorral vagy mézzel (5gramm/adag). Ételek: szendvicsek – teljes kiőrlésű vagy magos pékáruból, tortillalapból sovány felvágottal, zsírszegény sajttal, zöldséggel, tonhallal, főtt tojással megtöltve. Például vegetáriánusszendvics 2–3 féle sajttal, paradicsommal, rukkolával vagy madársalátával, sonkás szendvics sonka szeletekkel, sajttal, fejes saláta levéllel, halas szendvics tonhallal, főtt tojás karikákkal, light majonézzel. Saláták: caprese-saláta bazsalikommal (light mozzarellagolyók, koktélparadicsom), tonhalsaláta olívabogyóval, citromos, kapros öntettel, pirított teljes őrlésű kenyérkockákkal vagy cézársaláta kefires öntettel, pirított teljes őrlésű kenyérkockákkal. Egyéb harapnivalók: gyümölcspohár (idénygyümölcsökből) méz nélkül, natúr zabpehely natúr joghurttal rétegezve, kevés gyümölcsöntettel, sótlan magmixek (diákcsemege, sótlan földimogyoró), alma- és zöldségchipsek, banánchips, natúr croissant. Délutánonként a kínálat bővíthető joghurtos, tejes, túrós desszertekkel.

KM- MJ,TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában