Helyi közélet

2017.04.04. 19:45

Fél évszázad gyümölcse

Újfehértó - Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki az agrárkutatásban végzett munkájáért dr. Szabó Tibort.

Újfehértó - Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki az agrárkutatásban végzett munkájáért dr. Szabó Tibort.

Az Újfehértói Kutató Állomáson dolgozó szakember eddig több mint 100 tudományos és népszerűsítő tanulmányt, cikket, a nemzetközi és hazai konferenciakiadványban megjelenő 72 dolgozatot, összefoglalót készített, valamint 57 könyvrészlet szerzője, illetve társ­szerzője volt. Dr. Szabó Tibor évente átlagosan 20–30 tudományos, ismeretterjesztő előadást tart. Közreműködött 47 államilag elismert gyümölcsfajta honosításában, illetve nemesítésében. Két évtizede tagja az Internacional Society for Horticultural Science-nek és alapító tagja magyarországi tagozatának, a Magyar Kertészeti Tudományos Társaságnak.

A fentieket figyelembe véve semmi meglepő nincs abban, hogy a kutató a közelmúltban egy rangos állami kitüntetést vehetett át a fővárosban dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. Vagy mégis?

Kétségek gyötörték

– Mikor megtudtam, hogy a kitüntetésre előterjesztenek, kétségek gyötörtek. Vajon megérdemlem én ezt? Hiszen semmi különöset nem csináltam, csak egész életemben dolgoztam, csendesen, észrevétlenül. Mikor átvettem a Magyar Arany Érdemkeresztet, öröm töltött el. Kétségeim elmúltak, az volt az első, ami eszembe jutott: érdemes volt az elmúlt 50 évben dolgozni – foglalta össze lapunknak a kitüntetéssel kapcsolatos érzéseit dr. Szabó Tibor, akinek napi teendői igen összetettek és sokrétűek. A földművelésügyi kormányzat ugyanis az Újfehértói Kutató Állomást jelölte ki az alma-, körte-, birs- és naspolyagénbank fenntartásával összefüggő feladatok elvégzésére. Kezdettől fogva a szakember munkaterületéhez tartozik a kiültetett tételek azonosítása, a géngyűjtemény bővítése, gondozása, nemzetközi kötelezettségek teljesítése, továbbá a kapcsolatok ápolása. – Feladataim közé tartozik az is, hogy a térségben létesülő gyümölcsösök telepítési helyét ökológiai alkalmasság szempontjából megvizsgáljam. A kutatási feladatok ellátása mellett pedig szaktanácsadói munkát is végzek – árulta el dr. Szabó Tibor, aki a kutatás-fejlesztés múltbéli és jelenlegi helyzetéről is megfogalmazta véleményét. – Munkahelyemen sokáig a gyümölcságazatban dolgozók problémáit igyekeztem enyhíteni, gondolok itt elsősorban a fajtaajánlásra és termesztéstechnológiára. A rendszerváltás után a helyzet megváltozott. A korábbi nagy gazdaságok helyett sok magánvállalkozó, köztük sok kényszervállalkozó jelent meg. Gyümölcstermesztésünk jelentős piacvesztést szenvedett el. A felmerülő problémák más helyzet elé állították az állomás munkatársait is. A közös erőfeszítések eredményeként elindultak az új telepítések korszerűbb fajtákkal, más tenyészterülettel. Ma már jelentős ültetvények létesülnek jégháló alatt, öntözéssel, tápoldatozással. Korábban a kutatóba jöttek a termelők tanácsért, most pedig néhány erős, jól felszerelt gazdaságba mi mehetnénk tanulni – fogalmazott dr. Szabó Tibor, akinek, a fentiekből is kitűnik, nincs sok szabadideje, de igyekszik gyermekeivel és unokáival minél több derűs percet eltölteni.

KM-TG


Kitüntetések

„Kiváló Munkáért” miniszteri elismerő oklevél 1982; „Tudományért” emlék­érem 1997; Nagy Sándor Emlékérem 2010; Fleichmann Rudolf-díj 2013; Újfehértó Város Díszpolgára 2014; Holly László-díj 2016; Magyar Arany Érdemkereszt 2017.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában