Helyi közélet

2017.04.21. 15:15

Mert „csak egy bőröd van”

Nyíregyháza - Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz.

Nyíregyháza - Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz.

Az európai lakosság csupán 14 százaléka tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91 százalék ismeri a lehetséges veszélyeket.

Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrákmegelőzésre létrejött szervezete, kampányt indított a társadalom fényvédelmi szokásainak javítása érdekében. A „Csak egy bőröd van” elnevezésű kampány célja felhívni a figyelmet a napsugárzás veszélyeire és tudatosítani, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

Az idei Euromelanoma kampány a La Roche-Posay és IPSOS 13 500 európai lakoson elvégzett tanulmányán alapul. A kutatás kimutatta: az emberek 14 százaléka védi magát a napsugárzástól annak ellenére, hogy 91 százalékuk tisztában van az UV-sugárzás lehetséges veszélyeivel.

– Azt szeretnénk, hogy mindenki úgy tekintsen bőrére, mint a legértékesebb öltözékére, és megfelelően védje az élete során. A bőrünket érő napsugárzás és a fényvédelmi viselkedésünk hatása összeadódik életünk során és örökre nyomot hagy bőrünkön – mondta Veronique del Marmol professzor, az Euromelanoma elnöke.

Az Euromelanoma magas faktorszámú fényvédő, UV-szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint az árnyékban maradást.

A tanulmány érdekes adatokat szolgáltatott azokról, akik „mindig vagy gyakran” óvják bőrüket a fénytől. Fényvédő készítményt a napnak kitett bőrterületekre 59, az arcra 57 százalékuk használ. UV-szűrős napszemüveget 59 százalék visel, 38 százalék sapkát vagy kalapot hord, s csak 19 százalék vesz fel hosszú ujjú vagy más védőruházatot.

– A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Ha a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleled, vagy ha nyugtalanít egy bőrel­változás, sürgősen keress fel egy bőrgyógyászt – tette hozzá a professzor. Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A bőrrák messze a leggyakoribb daganat, és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé.

A magyar érdeklődők ingyenes anyajegyszűrésre időpontot az Euromelanoma 2017 weboldalán tudnak foglalni.

KM


Mielőtt a napra mennénk

Hazánk 2007-ben csatlakozott az Euromelanoma kezdeményezéshez, melynek keretében évente megrendezik az ingyenes anyajegy-tanácsadást. Az idén május 8–12. között az ország több városában, Nyíregyházán is várják az pácienseket.

– A Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika az Országos Melanoma Hét alatt 90 jelentkező ingyenes szűrését vállalta – mondta dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Korányi Frigyes utcai Intersparban kialakított Derma-Art Szépségpontban fényvédelmi szaktanácsadással is várják az érdeklődőket. A szakorvosok azt javasolják: mielőtt a bőrünket a napnak mutatnánk meg, mutassuk meg a bőrgyógyásznak .

– A rendszeres szűrés azoknak ajánlott, akik napozás közben többször leégtek, gyakran szoláriumoznak, testükön az átlagosnál több anyajegy is van, világos haj- és szemszínűek, azoknak pedig kötelező, akik anyajegyükön elváltozást vettek észre – hangsúlyozta Beleznay Gyöngyike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában