Helyi közélet

2017.06.29. 11:29

A közönséget is bevonták

Nyíregyháza - Óriási mozaikokkal mutatkozott be a Tekerd Csoport a Magyar Nemzeti Galériában.

Nyíregyháza - Óriási mozaikokkal mutatkozott be a Tekerd Csoport a Magyar Nemzeti Galériában.

Lapunk hasábjain néhány hete mutattuk be a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának kreatív alkotó közösségét, a 2004 szeptemberében alakult Tekerd Csoportot, akik legókockákból hoznak létre képzőművészeti értékkel bíró alkotásokat.

Örömmel számoltunk be róla, hová jutottak el a főképpen hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok Hudák Zsolt pedagógus vezetésével az eltelt évek során. Ma már nem csak a maguk és mások örömére tevékenykednek, de olyan nemzetközi hírű művészekkel dolgoznak együtt, mint az osztrák Anatol Knotek vagy a Marvel és a DC Comics rajzolói.

Már akkor említést tettek róla, hogy egy nagyszabású akcióra készülnek a Magyar Nemzeti Galériában, a Múzeumok Éjszakája programjaihoz csatlakozva. Minderről bővebben Siket Lóránt, a nyíregyházi LEGO gyár kommunikációs munkatársa tájékoztatta lapunkat.

Egy ideig megtekinthető

Mint megtudtuk, a színes legókockákból létrehozott képeket kiállító, valamint kreatív közösségi programokkal készülő csoport szombaton 16 és hajnali két óra között vonta be egy közös alkotásba a Múzeumok Éjszakája közönségét. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás Programjának, s az ehhez kapcsolódó támogatásnak köszönhetően a résztvevők megépíthették a jövő múzeumát, összerakhatták a saját legnagyobbat ugrató járgányukat, de akár zöld kockatengerben is úszhattak. Természetesen a fő attrakció az volt, hogy a közönség a csoport segítségével apró műanyag téglákból fölépíthette a múzeum egyik féltve őrzött kincsét, Szinyei Merse Pál Majális című alkotásának a mását, illetve annak egy kiragadott szeletét. A késő éjszakába nyúló közös munka során létrejött Majális-részlet – mint bemutatásra érdemes önálló alkotás – egy ideig még látható lesz a Magyar Nemzeti Galériában.

Közösségekre szükség van

A LEGO Csoport 2008 óta van jelen Nyíregyházán, ahol mintegy 2500 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. Mivel a vállalat ezer szállal kötődik a helyi közösségekhez, a LEGO Alapítvány és a LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás Program azon dolgozik, hogy projektjei révén megkönnyítse, jobbá tegye a környezetében élő gyerekek életét, illetve olyan közösségi eseményeket szervezzen, amelyek segítenek felszabadítani a gyerekek és felnőttek kreatív energiáit. A programok kidolgozásába és végrehajtásába minden esetben bekapcsolódnak a LEGO gyár dolgozói is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában