Helyi közélet

2017.06.20. 10:47

A színház jó hatással van a diákokra

Nyíregyháza - Kedvenc előadásait négyszer–ötször is megnézi az évad nézője.

Nyíregyháza - Kedvenc előadásait négyszer–ötször is megnézi az évad nézője.

A Móricz Zsigmond Színház életében immár hagyomány, hogy az évadzáró társulati ülésén az évad nézőjét is díjazzák – nem volt ez másként az idén sem. Az elismerést Orosz József, a Nyíregyházi Szakképző Centrum Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma pedagógusa vehette át, aki bár reáltárgyakat – közgazdasági ismereteket és kémiát – tanít, a színház a szíve csücske. Gyerekként szerette meg a kultúrát: kiváló pedagógusok tanították, akiknek köszönhetően sokat járt könyvtárba, múzeumba. Középiskolás korában a debreceni Csokonai Színház előadásait látogatta, katonáskodása alatt pedig a fővárosi színházak állandó vendége volt, a Vígszínházban például látta a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical legendás előadását – a darabot tavaly a nyíregyházi teátrum is műsorra tűzte.

Film, színház és muzsika

Színházszeretetében is osztozik a feleségével, aki kapcsolatuk kezdetén sokszor adta a kezébe a Film-Színház-Muzsika című újságot, amiből sokat tanult a színházról, a színészekről. Érdeklődéssel követi a megyénkből indult művészek pályafutását, hiszen mint mondja, földijeinek érzi őket, emiatt jobban figyel rájuk.

– Mádi Szabó Gábor dombrádi származású, Pécsi Ildikó Nyíregyházán járt gimnáziumba, az ibrányi Hegedűs D. Gézát pedig személyesen is ismerem, nagy tisztelője vagyok – mesélte lapunknak. – Kozák András Rózsástanyán nevelkedett – a buji tanáraim sokszor emlegették –, Szinetár Miklós pedig Nagyhalászban gyerekeskedett: úgy tudom, hogy amikor a VIDOR Fesztivál zsűrielnökeként több napot töltött Nyíregyházán, elment, hogy megkeresse gyerekkorának emlékeit.

Ezek az okok mind-mind közrejátszottak abban, hogy színházszerető ember lettem, és mivel nekem nagyon sokat jelentenek az előadások, elhatároztam, hogy ezzel a csodával a tanítványaimat is megismertetem. – Mindig örülök, ha olyan diákokat sikerül elvinni színházba, akik még soha sem voltak és akik utána azt mondják, szívesen jönnének máskor is. Minden darabot megnézek, mielőtt a gyerekekkel elmegyünk, hogy elmondjam nekik, mire figyeljenek, mire számítsanak. Ez egy közösségszervező erő, ami jó hatással van a diákokra – jó érzés, amikor azt kérdezik, mikor megyünk legközelebb.

Csehov és eső

– Azt tapasztalom, hogy szeretik a komolyabb előadásokat is – ebben az évadban például különösen tetszett nekik az Emilia Galotti –, ha kellően nyitottak és érdeklődőek, hatnak rájuk a színházi impulzusok. Gyakran megyek el egy-egy darab kedvéért Miskolcra, Debrecenbe vagy Budapestre, és ami nagyon tetszik, azt többször is megnézem.

Az Idősutazást, az Anconai szerelmeseket vagy az Ájlávjút négyszer–ötször is láttam, szerettem a Peer Gyntöt Horváth László Attilával, és nagy kedvenceim voltak annak idején a Szász János rendezte Csehov-­darabok: ha esik az eső, szinte mindig eszembe jut a Ványa bácsi esős jelenete.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában