Helyi közélet

2017.06.23. 10:00

Pénteken érkezik Nyíregyházára Szent László koponyacsontja

Nyíregyháza - Június 23-án, pénteken a nyíregyházi római katolikus társszékesegyházba érkezik Szent László királyunk koponyacsontja, amely hazánk harmadik legfontosabb nemzeti ereklyéje.

Nyíregyháza - Június 23-án, pénteken a nyíregyházi római katolikus társszékesegyházba érkezik Szent László királyunk koponyacsontja, amely hazánk harmadik legfontosabb nemzeti ereklyéje.

A jeles esemény nyíregyházi programja pénteken 17 órakor veszi kezdetét a Szent László-ereklye ünnepélyes fogadásával a Kossuth téren, majd a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, hangzik el a püspöki köszöntő. A szervezők 17.30-tól egyéni tiszteletadásra adnak lehetőséget az ereklye előtt, 18 órától szentmise következik dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének főcelebrálásával, továbbá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, Bosák Nándor ny. megyéspüspök, dr. Seregély István ny. egri érsek részvételével. A szentmisét 19 órától Bognár István, a győri székesegyház plébánosának előadása követi, majd imaórát tartanak a király tiszteletére a 21 órai kapuzárásig.

Béke, szabadság, elismerés

Szent László személye összeköti Közép-Európa nemzeteit, több mint húsz település őrzi a nevét Kárpát–medence-szerte, mesék, legendák szólnak róla. Uralkodásának és életművének azon értékei, amelyekre büszkék vagyunk, ma is aktuálisak. Szent László arra lelkesít mindenkit, hogy a keresztény értékeket megerősítse, s arra törekedett, hogy népének békét, szabadságot és elismerést szerezzen. Uralkodása a magyarság történelmében vízválasztó volt, mert biztos alapokra helyezte a keresztény országot. A vallás erkölcsi értékét nem csak a magánéletben, a közigazgatásban és az ország építésében is őrizte – emlékeztet Veres András.

Az országgyűlés az idei esztendőt Szent László-emlékévvé nyilvánította az uralkodó trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában