Helyi közélet

2017.07.07. 10:15

A kert lélekgyógyító ereje

Kölcse - A bazsarózsa cserje a megvalósulatlan cselekvési vágy virága lett.

Kölcse - A bazsarózsa cserje a megvalósulatlan cselekvési vágy virága lett.

Salagvárdi Józsefnek ötvenkilenc éven át vajmi kevés kapcsolata volt a virágokkal, bokrokkal, vagy magával a kertészkedéssel. A Túristvándiban nevelkedett, jelenleg Kölcsén élő, 66 esztendős férfi Miskolcon szerzett gépészmérnök diplomát, majd 2010-ig dolgozott a fehérgyarmati Fevill Electric Kft.-nél fejlesztőmérnökként. Sajnos a fűnyírókat gyártó cég becsődölt, Salagvárdi József pedig munka nélkül maradt. Bár sokan mondogatták neki, hogy már nincs sok a nyugdíj­ig, majd lesz valahogy, őt ez nem igazán vigasztalta.

Gereblye és ásó

– Elvesztettem a munkahelyemet, s ezzel elkezdődött életem egyik legnehezebb időszaka. Az egészben az volt a legrosszabb, hogy szembesülnöm kellett azzal, hogy mindaz a tudás, ismeret, amit esetenként jelentős áldozatok árán megszereztem, egyik napról a másikra elvész – fogalmazott lapunknak a ma már nyugdíjas férfi, aki ahelyett, hogy összetört volna vagy az italhoz menekül, a pohár helyett a gereblyéhez és az ásóhoz nyúlt.

– Próbáltam magamnak valami hasznos elfoglaltságot keresni, ugyanis a tétlenséget nehezen viselem. Nehéz évek voltak. Mivel későn lettem apuka, az állásom elvesztésekor a gyermekeim még fiatalok voltak. Mivel anyai dédnagyapám urasági kertész volt, a vérvonalamban csörgedezett valami a kertészkedésből, ezért úgy gondoltam, belefogok egy kiskert kialakításába. Ekkor kerültem közel a Peóniákhoz, azaz a bazsaró­zsákhoz, melyek szépek és igényesek, az egyik kínai mondás szerint a gazdagság és a becsületesség virágai. Valamikor a kínai császárok kertjeiben lehetett csak találkozni velük és körülbelül 5 kilogramm arany értékével vetekedett az áruk – adott bepillantást a Peóniák történelmébe Salagvárdi József, aki számára a bazsarózsa cserje (a Paeonia suffruticosa) a megvalósulatlan cselekvési vágy virága lett.

Nem is kell ennél több

– Most már azt mondhatom, teljes mértékben lefoglal a kertészkedés, ettől talán már nem is kell több egy 66 éves nyugdíjasnak – fogalmazott Salagvárdi József, aki mint azt lapunknak elmondta, ­Michelangelo Kőbe zárt fájdalom című könyve után szabadon, ő a virágaiba zárta fájdalmát.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában