Helyi közélet

2017.07.05. 18:53

Alkotásai az élet szépségét hirdetik

Kisvárda - Baracsi Endre a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg Tiszai Nagy Menyhért posztumusz képeinek kiállítását Kisvárdán, július 5–én délután.

Kisvárda - Baracsi Endre a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg Tiszai Nagy Menyhért posztumusz képeinek kiállítását Kisvárdán, július 5–én délután.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Multifunkcionális Oktatási és Kulturális Központ, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és az Első Kisvárdai Képzőművészeti műhely rendezésében július 5–én –szerdán– délután három órakor, Baracsi Endre a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei közgyűlés alelnöke nyitotta, meg Tiszai Nagy Menyhért posztumusz képeinek kiállítását. Festészete és képeinek témái mind–mind az élet szépségét hirdetik. A Művészetek Háza kiállítóterébe megnyíló kiállításon közreműködött, a Csarodai Férfikórus és a Kisvárdai Férfi Dalárda.

Lelkész, festőművész és irodalmár

Tiszai Nagy Menyhért, Kisgéres egykori református lelkésze volt, festőművész és irodalmár, fejszobrát június 30–án avatták fel Kisgéresen. 1944. május 3–án született Zemplénagárdon. Középiskolai tanulmányait Királyhelmecen kezdte, majd Nagykaposon érettségizett. Diplomát a prágai Károly Egyetem Hittudományi Karán szerzett.

A lehajolás művésze volt

–Tiszai Nagy Menyhért, –mondta többek között Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke– a festészet mellett vers– és prózaírással is foglalkozott. 2012–ben jelent meg Versek és prózák című kötete, amely az általa válogatott és rendszerezett művekből áll. Festészete, képeinek témái mind–mind az élet szépségét hirdetik. Valódi ember volt, valódi problémákkal és valódi örömökkel. Istenről alkotott képe és istenhite mindenki közül megkülönböztette felfogását és egyéniségét, a lehajolás művésze volt. Bensőséges baráti viszony fűzte élete utolsó éveiben Király Bélához, Csaroda egykori polgármesteréhez. Tiszai Nagy Menyhértet otthonában érte a halál 2012–ben, örök nyugalomra Csarodán helyezték, búcsúztatását kérésének megfelelően az akkor még élő Király Béla végezte zárta kiállítást megnyitó beszédét Baracsi Endre.

Kárpát–medencei alkotóműhely Aranyosapátiban

Alapító tagja a Bodrogközi és Ung–vidéki Alkotók Szövetségének, festményeiből az elmúlt évtizedekben több szlovákiai és külföldi településen szerveztek tárlatokat. A szlovákiai Kisgéres református lelkészeként tevékenykedő festőművész 1992–ben, negyedszázada, hozta létre regionális alkotóműhelyét a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Aranyosapátiban, amely a Kárpát–medence magyar festőművészeinek, képzőművészeinek adott otthont.

A július 5–én megnyitott tárlaton közel félszáz alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a Művészetek Háza kiállítóterében a hónap végéig.

 

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában