Helyi közélet

2017.08.17. 16:18

A keleti bárd nagy pillanata

Nyíregyháza, Tokaj - Nagy Zsuka feltette Nyíregyházát a Tokaji Írótábor térképére.

Nyíregyháza, Tokaj - Nagy Zsuka feltette Nyíregyházát a Tokaji Írótábor térképére.

– Az odaítélt elismerésekről minden évben a Tokaji Írótábor kuratóriuma dönt, így volt ez az idén is. Másfél héttel a nyitónap előtt kaptam egy e-mailt, amiben értesítettek, hogy ebben az évben én vehetem át az írótábor díját. Amikor megérkezett az üzenet, egy pillanatra kétségbeestem, mert csak egy szó szerepelt a tárgymezőben: díj. Na, mondtam magamban, megint egy felszólítás, ki fogják kapcsolni a gázt… Aztán továbbolvastam, hamar kiderült, hogy miről is van szó. Nagyon meglepődtem, teljesen váratlanul ért – árulta el érdeklődésünkre Nagy Zsuka nyíregyházi író, költő, középiskolai tanár, szerkesztő, majd hozzátette: úgy tudja, ezt a díjat 45 év alatti szerzők kapják munkájuk elismeréseként.

Az anyukáját hívta először

– Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség és a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke vezette fel az eseményt, néhány mondatban elmondta, ki és miért kap az idén díjat, majd megszólított. A laudációra Kürti László költőtársamat kérték fel, aki 2014-ben vette át az írótábor díját. Laci olyan lírai beszédet mondott, hogy csoda! Nagy pillanat volt, ahogy a két keleti bárd állt egymás mellett, viselve a villódzó költői mélyeket… Meg voltam hatódva. Anyukámat hívtam fel először, neki újságoltam el elsőként a hírt. A díjátadó utáni gratulációk nagyon megérintettek. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen felemelő érzés lesz – jegyezte meg Zsuka, akinek legutóbbi kötete a könyvhéten jelent meg küllők, sávok címmel.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában