Helyi közélet

2017.08.14. 12:12

Ide tényleg haza húz a szív, s a lélek

Panyola - A Hazahúzó stábja szerint Kelet-Magyarországon él az igazi magyaros vendégszeretet.

Panyola - A Hazahúzó stábja szerint Kelet-Magyarországon él az igazi magyaros vendégszeretet.

Nem lesz optikai csalódás, ha megyénkről csupa szépet és jót láthatunk hamarosan az országos televíziós csatornákon. Ezekben a napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több pontján forgat s készít filmet a Hazahúzó turisztikai magazin – munkájukba Panyolán pillanthattunk be.

Jóval több figyelmet, publicitást érdemel ez a megye és a tájegységei." Parányi Gábor

– A Hazahúzó arra a kellemes és hálás feladatra vállalkozott, hogy Magyarországot új értelemben fedezze fel és mutassa be. Azokat a régiókat, tájegységeket és településeket keressük fel, amelyek talán picit háttérben vannak, turisztikai szempontból feltétlenül – avatott a műsorpolitika hátterébe Parányi Gábor szerkesztő-riporter.

Kiemelkedő helyi értékek

– Több stábbal és váltott felállásban járjuk az országot – szolgált részletekkel –, elmegyünk különböző helyszínekre, rendezvényekre. Van, amikor egy intézményt mutatunk be, mondjuk egy évforduló apropóján. Kiemelt figyelmet fordítunk a tradicionális eseményekre, és bemutatjuk kisebb-nagyobb települések nevezetességeit. Ezek egy része már ismerős a nézőknek, de számtalan alkalommal olyat tártunk eléjük, amiről nem tudtak, pedig egy-egy kiemelkedő helyi értékről volt, van szó.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem először járunk, s most is azért jöttünk el, mert az országnak olyan része, amely a személyes véleményem szerint méltatlanul keveset szerepel a hazai nyilvánosság előtt. A vízi és a kerékpáros túrázók már visszatérő vendégek a Felső-Tisza-vidéken, de még bőven van mit felfedezni. Jóval több figyelmet, publicitást érdemel ez a megye és a tájegységei – mondta rólunk Parányi Gábor.

Titoklesők – a Panyolai Szilvórium Zrt.-nél is forgatott a csapat Fotó: a szerző

Falvak, emberek

A legmozgalmasabb munkákat a minőségi rendezvények adják, az olyanok, mint amilyen Panyolán a Panyolafeszt – tér a helyszín adta feladatra –; azt mondják: Magyarország a fesztiválok országává vált, de nem mindegyik bír azzal a nívóval, értékkel, mint ez. Nyugodtan kijelenthetem, mert sok ilyen nagy program kavalkádon megfordultunk már, így van összehasonlítási alapunk.

Egy több napos forgatást, mint amilyen a panyolai is, nem lehet kizárólag a fesztiválra építeni. Fókuszban áll a település, az itt élők közössége, szót kell ejteni a kulturális, történelmi hagyományokról. A teljességhez viszont kevés a műsoridő, ezért térünk vissza több alkalommal is egy-egy helyszínre. Szerencsére mindig marad mit forgatni.

– Élmény itt lenni a me­gyében, mint ahogy Panyolán is. Korábban megfordultam már itt, így tudtam, hogy ­nagyon vendégszerető vidék, település. Nem szeretnék ­senkit megsérteni, de az országban járva-kelve az a tapasztalatom, hogy amikor az ember Kelet-Magyarország felé veszi az irányt, sokkal gyakrabban találkozik a hagyományos, klasszikus magyaros vendégszeretettel. Vannak olyan pontok, ahol azt gondolják, hogy annyira felkapott turisztikai célpont lettek, hogy minden működik magától. Ez nem igaz, a jó bornak is kell cégér – és itt a vonzerő egyik legerősebb pillérét a barátságos, vendégszerető emberek jelentik – osztotta meg végül személyes benyomását Parányi Gábor.

KM-NyZs


Forgatás előtti legfontosabb teendők

A forgatásokra természetesen mindig alaposan felkészülünk. Minden adásnak van egy szerkesztője, aki megszervezi a munkát: ő térképezi fel a helyszínt, a látnivalókat, eseményeket, ő veszi fel kapcsolatot helyiekkel, leendő riportalanyokkal. Mindezek alapján összeállítják a műsor vázát, de tartalommal nyilván a stáb tölti meg. A stábbal együtt mi is készülünk: utána olvasunk, beleássuk magunka a témába, amiről a műsort majd készítjük. Improvizáció? Nem ez a gyakorlat, mert igazán hatékony munkához szükséges a terv, s annak tartása, de volt rá példa. Rugalmasan, az adódó lehetőséget meglátva és megragadva dolgozunk. Volt, hogy menet közben bukkantunk új helyszínre, riportalanyra, ilyenkor tudni kell dönteni. Vizuális műfaj vagyunk, ezt kell figyelembe vennünk.

Megyei helyszínek

Július 27–28.: Vásárosnamény

Augusztus 5–6.: Panyola

Augusztus 10–11.: Nyírbátor

Augusztus 10–11.: Vásárosnamény és környéke

Augusztus 24–25.: Mátészalka

Szeptember 2.: Ököritófülpös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában