Helyi közélet

2017.08.10. 14:20

Örökségtúra az idén ötödször

Nyíregyháza - Most a Felső-Tisza-vidék nyírségi területeinek felfedezésére indulnak.

Nyíregyháza - Most a Felső-Tisza-vidék nyírségi területeinek felfedezésére indulnak.

Az év ötödik örökségtúráját szervezi augusztus 19-én és 20-án az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. – ezúttal is az Európai Információs Tájékoztató Központ közreműködésével. Cél, hogy mind több turista megismerje a Középkori templomok útja program révén elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalóit.

– Ezúttal ismét átlépjük a határt, hiszen az örökségtúra a Felső-Tisza-vidék nyírségi területeinek felfedezésére indul – tudatta Demeter Zsuzsa. – A Nyírség történelmi főutcáján haladunk, monumentális emlékeket érintve. Közöttük a Mária-kegyhelyek egyikét, Máriapócsot vagy Nyírbátor rangos történelmi helyeit, a barokk, a gótika jellegzetes emlékeit. A frissen felújított Kállay-kúria és Wolkenstein-kastély Kállósemjénben állítja meg az utazót, Ófehértó római katolikus temploma megyénk egyik leglátványosabb temploma, amelynek középkori freskó- és reformáció kori ornamentális falképegyüttese pazar látványt nyújt.

– A természeti látnivalók közül a Bátorligeti-ősláp megtekintése fontos programja a túrának. Átlépve a határt Nagykároly az első állomás, a Partium legszebb kastélyára érdemes több időt szánni. Két felújított középkori emlék a gyülekezet nélküli, csomaközi és a Szatmár megye egyetlen falképét őrző berei templom után a Károlyi család nyughelyére, Kaplonyba vezet az út. Ez az örökségtúra egy időutazás a művészetek történetében a gótika, a reneszánsz és a barokk világán át – mondta a túra részleteiről a programmenedzser.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában