Helyi közélet

2017.09.22. 10:52

A természet és egymás barátai

Ibrány - Felébred Csipkerózsika-­álmából az ibrányi természetvédelmi egyesület.

Ibrány - Felébred Csipkerózsika-­álmából az ibrányi természetvédelmi egyesület.

Az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesület (ITTE) 2002-ben alakult olyan emberek összefogásával, akik úgy gondolták, együtt tehetnek a természet, különösen a térségben előforduló ­növények és állatok védelmének társadalmi támogatásáért.

– Az egyesület a kitűzött cél mellett kellemes időtöltést is biztosít a tagok számára, akik nem csak a természet, egymás barátai is – fogalmazott Rutkai Tamás, a feltámadó szervezet koordinátora. Az ITTE ugyanis tízévi működés után megszűnt hivatalos egyesületként létezni, mígnem a természetfotós tavaly ősszel nekilátott az újraszervezésnek.

Környezeti nevelés

– Korábban közel ötven volt a tagok száma, most heten–nyolcan vagyunk, a célok ugyanakkor változatlanok: minden korosztály számára vonzó, tartalmas és egyben szórakoztató rendezvényeket szervezünk. Ilyenek a gyalog- és kerékpáros túrák, de hasonlóképpen fontos a szemléletformálás, a környezeti nevelés is, amihez iskolai előadások, gyerekeknek szóló rajzpályázatok, madármegfigyelő programok útján igyekszünk hozzájárulni. Az érdeklődők minderről többet is megtudhatnak az itte.hu weboldalon – sorolta Tamás, majd a természetvédelmi tevékenységeik közül is megemlített néhányat.

– Az ibrányi temető mellett van egy partfal, amelyet évről évre felújítunk, így segítve a partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok költését. Rendszeresen részt veszünk a középfeszültségű oszlopok felmérésében, s tájékoztatjuk az áramszolgáltatót a madarakra veszélyes helyszínekről. Tavaly ősszel több mint ötven odút helyeztünk el a Tisza árterében, ezek több mint 90 százalékát foglalták el az idén; az odútelep felmérése, karbantartása ugyancsak jó közösségi program, és így hozzájárulhatunk a közös ornitológiai adatbázisokhoz is. Az idén csatlakoztunk a PET Kupa akciójához, az egyesületi tagok kivették a részüket a Tisza megtisztításából, az áramütött gólyák és egyéb sérült állatok megmentése szintén szívügyünk.

Várják az érdeklődőket

– Bárki csatlakozhat hozzánk, aki úgy érzi, szeretné egy jó csapat tagjaként elősegíteni céljaink elérését, és természetesen várjuk a programjaink iránt érdeklődőket is – zárta beszélgetésünket Rutkai Tamás.

Fekete gólya, gyöngybagoly és palkasás

– Tavaly ismét megjelent a térségben a fekete gólya. Gyöngybagoly költött a református templomban körülbelül tíz éve; a bejárat eltorlaszolódott, de a költőhely ismét várja a lakókat. Csak idő kérdése az is, a ragadozók mikor költöznek be a katolikus templomba – említett néhányat Ibrány természeti értékei közül Rutkai Tamás.

A növényekről dr. Szigetvári Csabát kérdeztük. – A palkasás ártereink egy ritka és rejtőzködő védett növényfaja. Csak azokon a helyeken és időszakokban bújik elő, ahol és amikor a vízborítás visszavonulása után nyílt, nedves iszapfelszínek keletkeznek, viszont más, erőteljesebb növények nem uralkodnak el. Részben ezzel, részben kevéssé feltűnő megjelenésével magyarázható, hogy az 1990-es éveket megelőző több évtizeden keresztül egyetlen állományát sem jegyezték fel hazánkban, utolsó ismert adatai az ’50-es évekből származtak. Az ezredforduló környékén szerencsére az ország néhány pontján újra előkerült a faj, így a Tisza felső szakaszának néhány holtágában is. Ibrány környékén három ilyen morotvát is ismerünk, ahol megfelelő körülmények között, kis szerencsével meg lehet csodálni a védett palkasást – válaszolta a botanikus szakember.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában