Helyi közélet

2017.09.09. 11:44

Az egyetem tüdejének 45 éve

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kert jubileumi ünnepségén az alapító sírjánál is emlékeztek.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kert jubileumi ünnepségén az alapító sírjánál is emlékeztek.

A Tuzson János Botanikus Kert alapításának 45. évfordulójára emlékeztek pénteken a megyeszékhelyen. Az ünnepség az Északi temető rózsakertjében az alapító dr. Pál Miklós felújított síremlékének átadásával kezdődött.

Árván maradt a sír

– Dr. Pál Miklós, mindenki Micu bácsija Szakolyból indult hosszú ívű pályájára. Kitűnő vezető és hivatását szerető tanár volt, aki példamutató kapcsolatot ápolt a diákokkal. Minden lehetőséget és segítséget megragadott a botanikus kert kialakításához, amelyet kiterjedt ­szakmai kapcsolatai révén élete végéig gyarapított – méltatta az alapítót dr. Balogh Árpád.

– A Nyíregyházi Egyetem nevében adom át ezt a ­síremléket, amely az elhunyt nagyságához képest szerény, s amellyel jelét adjuk soha nem szűnő tiszteletünknek – zárta beszédét a rector emeritus.

– Dr. Pál Miklós tizenkét esztendeje – életének 75. évében – ezen a napon hunyt el – adott magyarázatot az időpontválasztásra Boronkayné Kovács Ágnes nyugalmazott kertvezető.

– A tanár urat néhány év múlva követte a felesége, tavaly pedig elhunyt egyetlen gyermeke is, így a sír árván maradt. Vida Jánossal, a művelődési központ egykori igazgatójával kötelességünknek éreztük, hogy méltó síremléket állíttassunk – beszélt az előzményekről az egykori kolléga, aki több mint négy évtizeden át dolgozott együtt Micu bácsival.

Önzetlen segítség

– A Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészete 2008-ban állított emléket Pál Miklósnak, az ő nevét viseli az erdei iskola. Az első utunk Tölgyfa Gábor erdészeti igazgatóhoz vitt, az ő segítségét kértük, hogy Zagyva László szobrászművész rajza alapján készítsék el a sírkeretet és javítsák ki a fejfát. A munkát Németh István asztalosmester végezte el. Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője ugyancsak minden segítséget megadott a munkához, a földet, a növényeket egykori barátok, i

smerősök ajánlották fel: Krajnyák Csaba és Hajzer Judit. Mindnyájuknak nagyon köszönöm.

Város a városban

A botanikus kertben Ferencziné dr. Ács Ildikó tartott ünnepi beszédet.

– A Nyíregyházi Egyetem egy önálló város a városban: épületek alkotják, amelyeket utcák, parkok kötnek össze, van itt például könyvtár, sportlétesítmény, bolt és mindenféle szolgáltatás. E város tüdeje a botanikus kert, amely fennállásának harmincadik évfordulóján Tuzson János nevét vette fel. Az egyetem vezetése nevében köszöntök mindenkit az évfordulós rendezvényen, és nem még egyszer, hanem sokszor 45 évet kívánok a kertnek – fogalmazott az oktatási rektorhelyettes.

– Szinte lehetetlen négy és fél évtized emlékeit néhány percben összefoglalni. Egy ember esetében 45 év egy fél, sokaknál egy egész életet tesz ki, míg egyes növényeknél csak egy pillanat, hiszen vannak, amelyek több száz, vagy akár ezer évig élnek. A mi életünkben ez az évforduló örömteli ünnep – mondta Boronkayné Kovács Ágnes, majd számba vette mindazokat, akik megálmodták, létrehozták és fejlesztették a mára országos hírű kertet.

– Két és fél ezer faj több ezer egyede látható itt a szabadban és a pálmaházakban. A kisgyerekektől a felnőttekig megszámlálhatatlan látogatót igyekeztünk a munkatársaimmal maradandó élmé­nyekkel gyarapítani, továbbadni nekik a növények szeretetét.

Koszorú, kiállítás, séta

Dr. Pál Miklós emléktáblájának megkoszorúzása után ismét a nyugalmazott kertvezető szólt a szép számú emlékezőhöz: megnyitotta az Életünk a természet című kiállítást.

– Molnár Ibolya előtt nemcsak festőművészként, hanem a Nyíri Arborétum létrehozójaként is tisztelgek. Köszönöm neki, hogy kiállításával emeli az ünnepség fényét – mondta, majd zárásként maga kalauzolta végig a résztvevőket a Tuzson János Botanikus Kertben.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában