Helyi közélet

2017.09.18. 15:36

Nyelvünkkel és a kultúránkkal ismerkednek a cserediákok Nyíregyházán

Nyíregyháza - A cserediákok szórakozni is szeretnek, így nem volt nehéz megtanulniuk a nyíregyházi Bástya söröző nevét sem.

Nyíregyháza - A cserediákok szórakozni is szeretnek, így nem volt nehéz megtanulniuk a nyíregyházi Bástya söröző nevét sem.

Összesen hat AFS cserediákot fogadott a városházán Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere hétfőn, s a protokolláris – ráadásul angolul megfogalmazott – köszöntésen túlmenően néhány mondat erejéig a hivatal működését is bemutatta a fiataloknak. Napassorn Phatanarat, Natcha Nook, Karel Tibos, Sofia Constanza Garcia, Ana Paula Valdez, valamint Ancaulee Somwongsa, vagyis a hat különleges vendég némi megilletődéssel, de láthatóan a fiatalokra jellemző nyitottsággal és közvetlenséggel fogadta a feléjük irányuló médiafigyelmet. A helyzet rendkívüliségéhez az is hozzájárult, hogy többségük egzotikus országokból – Paraguayból, Chiléből és Thaiföldről – érkezett, egyetlen európai, egészen pontosan belga fiatalember volt csak közöttük. Kettő közülük keresztféléves, ami azt jelenti, hogy ők a déli félteke országaiból jöttek, s már január óta hazánkban tartózkodnak, a többiek viszont szeptemberben érkeztek hozzánk.

Egy tanéven át valamennyien a város valamelyik középiskolájába, így a Krúdyba, a Kölcseybe a Széchenyibe vagy éppen a Művészeti Szakgimnáziumba járnak majd, s nem csupán a magyar kultúrával de a magyar nyelvvel is ismerkedhetnek.

A kis társaságot Majorosné Toldi Zsuzsanna, az AFS Magyarország megyei-körzeti elnöke, a gyerekek mentora kísérte el, akitől megtudtuk például azt is, hogy nemsokára az utazni vágyó magyar diákok is készülődhetnek, hiszen október 7-én megtörténik a keresztfélévesekhez, december 2-án és 3-án pedig az egész iskolaévesekhez utazó magyar diákok kiválasztása.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában