Helyi közélet

2017.09.14. 16:00

Reneszánsz emberek munkáiból

Nyíregyháza - A tárgynak üzenete és története van, s ezeknek a feltárása meglehetősen izgalmas kaland.

Nyíregyháza - A tárgynak üzenete és története van, s ezeknek a feltárása meglehetősen izgalmas kaland.

A restaurátorok munkája egy kicsit művészet, egy kicsit varázslat, mivel új életet adnak a rájuk rakódott idő súlya alatt haldokló tárgyaknak. Joggal tarthatnak számot az érdeklődésre, gondolhatta 2016-ban két restaurátor, Bakonyi Eszter és Havasi Dóra, a Jósa András Múzeum Restaurátorok műhelytitkai című kiállításának két ötletgazdája, tudtuk meg a rendezvény házigazdájától, dr. Rémiás Tibor múzeumigazgatótól. A két szakmabelinek igaza lett, s a korábbi nagy sikerre való tekintettel a múzeum az idén újra megrendezte népszerű programját, amelyet tegnap nyitottak meg ünnepélyes keretek között, ezúttal is lehetőséget adva a bemutatkozáshoz a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátorképző Központjában diplomát szerző növendékeknek.

Izgalmas 22 tárgyból álló anyag állt össze ezúttal is, akadt közöttük 16. századi volt kárpittöredék és fallosz alakú üveg, ólmozott üvegablak, jatagán, spanyol női nyereg, evangéliumos könyv és balkáni puska. Ahogy Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke fogalmazott: már a tárlat címét is egyfajta misztikum lengi körül, s az alelnök örömét fejezte ki, hogy ezúttal nem csak a tárgyak, de az eddig háttérben szorgoskodó szakemberek is meg tudják mutatni magukat. Dr. Orosz Katalin restaurátor művész, a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora egyenesen reneszánsz emberekként aposztrofálta kollégáit, akik sokféle ismeret birtokában vannak, s akiket kézügyesség, művészi véna és kreativitás jellemez. Halkóné dr. Rudolf Éva a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöki minőségében pedig azt emelte ki köszöntőjében, hogy Nyíregyháza már nem csak a kultúra, a fesztiválok és a művészet fellegvára, de lassan a kiállításoké is.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában