Helyi közélet

2017.09.30. 15:17

Visszaadják a kézhasználat és az öngondoskodás örömét

Nyíregyháza - Svéd–magyar összefogással egyre több orvos ismerheti meg ezt a korszerű műtéti eljárást az egész világon.

Nyíregyháza - Svéd–magyar összefogással egyre több orvos ismerheti meg ezt a korszerű műtéti eljárást az egész világon.

Az Európai Kézsebészeti Szövetség oktatókurzusának ad helyet immár nyolcadszor a Jósa András Oktatókórház, ahol elismert kézsebészek és rehabilitációs szakemberek tartanak elméleti és gyakorlati előadásokat. A továbbképzésre a szélrózsa minden irányából, Svédországból, Angliából, Olaszországból, sőt Japánból és Brazíliából is érkeztek orvosok.

Ehhez hasonló műtéteket már 1958-ban is végeztek hazánkban." Dr. Turcsányi István

Itt ideálisak a körülmények

A mostani képzésen összesen 25 sebész és 20 ergoterapeuta vesz részt, akik olyan korszerű műtéti fogásjavító eljárásokkal és rehabilitációs ­kezelésekkel ismerkedhetnek, amelyekkel a tetraplég (négy végtagjukra lebénult) betegek életminőségén lehet javítani.

Dr. Turcsányi István, a Jósa András Oktatókórház Ortopédiai Osztályának Astellas-díjas főorvosa csütörtökön bemutatta a sajtónak dr. Jan Fridén svéd kézsebész professzort, aki immár 15 éve ápol szoros kapcsolatot a nyíregyházi kórházzal. Itt találta meg ugyanis azokat a feltételeket és körülményeket, amelyeknek köszönhetően könnyen átadható a tapasztalat, a tradíció és a tudás.

A nyíregyházi főorvos is Fridén professzor segítségével sajátította el a módszert, s dr. Turcsányi István kiegészítésül megerősítette, hogy a kurzus jó lehetőséget biztosít a műtéti technikák népszerűsítésére.

– A sikeres műtétek ellenére a tetraplég betegeknél alkalmazott módszer a kézsebészet és az orvostudomány elhanyagolt területének számít. Hosszan tartó, nehéz beavatkozásokról van szó, s emiatt a betegek is hajlamosak elzárkózni előlük, holott a végeredmény reményt keltő, hiszen képessé válnak markolásra és kulcsoló fogásra.

– Hosszú út vezetett idáig, pedig a kézsebészetnek alapvetően nagy hagyománya van Magyarországon. Ehhez hasonló műtéteket már 1958-ban is végeztek, csak sajnos a folyamat megszakadt. Ám szerencsére a visszahonosításnak köszönhetően 2007-ben bekerült az eljárás a nyaki gerincsérültek ellátási protokolljába, s ma már kötelező erről a lehetőségről is informálni a betegeket – tette hozzá a főorvos.

- KM-MJ -


Magyarország élen jár

– Évente a saját kórházamban is 25–30 ilyen műtétet végzünk, s most már Magyarországon is több száz sikeres műtéten vagyunk túl.

– Nyíregyháza a világ egyik legmeghatározóbb rehabilitációs központjává vált, s Magyarország az élen jár ezekben a műtéti technikákban, amelyeket főleg nyaki gerincsérülteknél, de agyérkatasztrófa és születéskor fellépő oxigénhiány következtében lebénult, tolószékbe kényszerült betegeknél is sikerrel alkalmazunk – sorolta a professzor, aki jelenleg egy nagy múltú svájci rehabilitációs intézet specialistája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában