Helyi közélet

2017.10.19. 09:12

A saját lábára állt végre ez az ország

Nyíregyháza - A magyar vállalkozók szívós munkával váltak nemzetgazdasági szereplővé – mondta Orbán Viktor Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A magyar vállalkozók szívós munkával váltak nemzetgazdasági szereplővé – mondta Orbán Viktor Nyíregyházán.

A legjobb helyzet az, amikor egy vállalkozónak röviden kell beszélnie, mert minden, ami mögötte van, az magáért beszél. Ilyen helyzetben vagyunk itt, Nyíregyházán is – méltatta a Révész Logisztikai Holding Zrt. legújabb, az elmúlt napokban átadott beruházását Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor arról is beszélt: az új logisztikai központ nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy Magyarország végre kezdi összeszedni magát. Nem volt ez mindig így: emlékezhetünk rá, a rendszerváltást követő időszakban hogyan nézett ki a magyar gazdaság… Sokan voltak, akik akkor egy fabatkát sem adtak volna ezért az országért. Emlékezhetünk a 2008–2009-es válságra is, amely padlóra vitte a magyar nemzetgazdaságot, akkor is kevesen gondolták, hogy ebből van kiút. Eltelt jó néhány év, és a nyíregyházi beruházás is bizonyítja: Magyarország a saját lábára állt, és minden héten együtt örülhetünk egy-egy beruházásnak, nagyobb léptékű fejlesztésnek – mondta a kormányfő.

Nehéz korszakból törtek ki

– Ezek pozitív visszajelzések, hogy a munkánknak van értelme, eredménye. Magyarország jövőjét már nem csak Budapesten és nem csak elméleti emberek írják, hanem vállalkozók, üzletemberek, befektetők, az ország minden pontján. Többek között a korábban oly sokszor elmaradottnak tekintett Nyíregyházán is, amelyről mi, akik ismerjük ezt a várost, pontosan tudjuk, hogy ez a jelző rég idejétmúlt. Szeretném, ha Magyarország minden nagyvárosa olyan jó állapotban lenne és olyan szép fejlődési perspektívák előtt állna, mint Nyíregyháza – jelentette ki a miniszterelnök.

– Emlékszem arra is – fűzte hozzá –, hogy a ’80-as évek közepétől a kommunista rendszernek már nem volt ereje elfojtani a magyar emberek vállalkozási kedvét. Ez volt a híres „gmk” korszak, s akkor még nem gondoltuk, hogy azok az emberek, akik – ma már elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közepette – belevágnak valami újba, napjainkra milyen fontos szereplőivé válnak a magyar nemzetgazdaságnak.

Márpedig ez így történt: a mai magyar tőketulajdonosok, vállalkozók és sikeres üzletemberek között nagy számban vannak azok, akik a ’80-as években a semmiből, mondhatnám azt is: egy teherautó kormánykereke mögött kezdték a pályát. Ha ma ezek az emberek nem lennének, akkor a magyar nemzetgazdaság kizárólag külföldi tulajdonú cégekből állna. Ezek a vállalkozók abból a korszakból nőtték ki magukat mára komoly befektetőkké, s adják a magyar gazdaság azon csoportját, mely ma is töri az utat és a hátán viszi az országot.

– Meggyőződésem, hogy amíg Magyarországon ilyen vállalkozók és ilyen bátor, folytonos megújulásra képes emberek vesznek körül minket, addig a magyar gazdaságnak nincs miért aggódnia – méltatta Orbán Viktor ezzel a házigazdát is.

Felelős döntés a jövőről

– A jövőt nézve helytálló a megállapítás: a gazdasági siker, a növekedés és a fejlődés kulcsa a bizalom. Annak mérlegelése és eldöntése: lehet-e bízni abban, hogy hosszabb távon is fennmaradnak azok a keretek, amelyek között a gazdasági élet bármely szereplője a beruházását megtervezte és elindította. Nyilván mindenki üzleti modellek és kalkulációk, tervek mentén dolgozik, hosszabb távon tervez megvalósulást, hasznot, bekerülési költségek kigazdálkodását.

– A magyar kormány nevében csak azt tudom mondani: ha ez rajtunk múlik, akkor ezek a keretek hosszú ideig megmaradnak. Mivel demokráciában élünk, ez elsősorban a magyar embereken múlik, ezért csak azt lehet kérni: a magyar nép higgadtan, nyugodtan értékelje az ország helyzetét, s ha majd eljön a pillanat, hozzon bölcs döntést arról, hogyan folytassuk az életünket – zárta a helyi és az országos gazdaság helyzetét is értékelő beszédét a miniszterelnök.

Gazdasági pillért jelentő hazai cégek

– Ez egy nagy magyar sikertörténet, s azt kívánom, jöjjön el az az idő, amikor nem csak a sportolóink, tudósaink, művészeink teljesítményére vagyunk büszkék, hanem a magyar vállalkozókéra is, akik a semmiből teremtettek nemzetgazdasági pilléreket – hangzott el a szélesebb kitekintést nyerő köszöntőben.

A magyar gazdaság tekintélyes részét külföldi vállalkozások adják, szükségünk van rájuk, a modern világgazdaságban már nem boldogulhatnánk külföldi beruházók nélkül. Jó érzéssel tölthet el bennünket, hogy Nyíregyházán a magyar tulajdonú vállalkozások és a külföldi nagy cégek ilyen szinten, ilyen hatékonysággal és eredményességgel képesek együttműködni. Nem ellenfeleik egymásnak, mert ugyanannak a magyar nemzetgazdaságnak a szereplői, a közöttük lévő együttműködés a fejlődés kulcsa. Mindezt jól példázza többek között a Michelin és Révész Bálint közötti munkakapcsolat.

KM-NYZS


[related-post post_id="3645752"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában