Helyi közélet

2017.10.25. 17:03

Fájó emlékek a talpunk alatt

Nyíregyháza - A botlatókövek célja, hogy a járókelők megálljanak és akarva-akaratlanul fejet hajtva emlékezzenek a múltra.

Nyíregyháza - A botlatókövek célja, hogy a járókelők megálljanak és akarva-akaratlanul fejet hajtva emlékezzenek a múltra.

Sorozatunkban Nyíregyháza zsidó lakosságának történetét, valamint a megye zsidó emlékeit mutatjuk be.

A járdába süllyesztve

– Az emlékezés egy rendkívüli formájáról szeretnék most beszélni. 2016. augusztus 10-én huszonöt botlatókő letételére került sor Nyíregyházán. Azóta bizonyára az olvasók is találkoztak ezekkel a 10×10 cm-es, járdába süllyesztett réz emléktáblákkal, amelyek bebetonozott kőkockákra vannak erősítve – folytatta lapunk tájékoztatását Somos Péter, a nyíregyházi zsidó hitközség hitéleti vezetője.

– A botlatóköveket egy német szobrászművész, Gunter Demnig találta ki. A köveket a nemzetiszocializmus áldozatainak emlékére rakja le Európa-szerte, létrehozván ezzel egy hatalmas, decentralizált emlékműhálózatot. Így állít emléket zsidóknak, romáknak, az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékosoknak, mindazoknak, akiket a nácik meggyilkoltak. 1996 és 2015 között Európa 20 országában 56 ezer darab követ rakott le a művész az áldozatok utolsó lakhelye előtt.

Végigtérdelte Európát

– A felirat minden réztáblán az országnak megfelelő nyelven így kezdődik: Itt lakott, majd következik a név, a születési dátum, végül az elhalálozás helye és ideje, már amennyiben ismertek ezek az adatok. A botlatókövek persze nem rejtik magukban a fizikai megbotlás veszélyét, mivel a járdával egy szintben vannak. Céljuk „mindössze” annyi, hogy a járókelők megálljanak és akarva-akaratlanul fejet hajtva vagy lehajolva elolvassák a feliratokat. Maga a művész többször hangsúlyozta, hogy ő végigtérdelte egész Európát az áldozatok emléke előtt. Ragaszkodik ugyanis ahhoz, hogy saját kezűleg építse be a járdába a rézlapokat. A nyíregyházi botlatókő-letételt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezte és finanszírozta. Előzetesen ki kellett kérni a polgármesteri hivatal engedélyét, és örömmel mondhatom, hogy ez gördülékenyen zajlott.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában